Амерички командос испричао како је убио Бин Ладена

© AP Photo / Maya Alleruzzo, FileСпецијалне снаге Ирака, Јордана и САД током војне вежбе у Аману
Специјалне снаге Ирака, Јордана и САД током војне вежбе у Аману - Sputnik Србија
Пратите нас
Припадник америчких „фока“ који је изјавио да је управо он убио вођу терористичке групе Ал Каида, Осаму бин Ладена, објавио је мемоаре у којима је описао последње тренутке „терористе број један“, пише лист „Дејли мејл“.
Знак ЦИА на зиду - Sputnik Србија
ЦИА: Убијен зет Бин Ладена, други човек Ал Каиде

Нова књига „Оперативац“ чији је аутор 41-годишњи војник Роберт О'Нил изашла је ове недеље. У њој аутор детаљно препричава догађаје те ноћи 2011. године. У књизи се наводи да се О'Нил лице у лице суочио са терористом након што су специјалне јединице уклониле и последњу линију одбране у склоништу Бин Ладена у пакистанском Аботабаду, пише „Дејли мејл“.

Према подацима обавештајне службе, специјалним снагама је требало да пронађу Бин Ладеновог сина Халида, који је био „последња линија одбране оца“. Након што је 23-годишњи Халид убијен, војници су пожурили да прегледају друге просторије.

На крају је О'Нил видео терористу „вишег и мршавијег него што је очекивао, са краћом брадом и седом косом“. Војник је у њега пуцао два пута. „Бин Ладенова глава се распала и он је пао“, описује догађаје аутор књиге.

Ким Џонг Ун - председник Северне Кореје - Sputnik Србија
Бин Ладенoве убице крећу на Кима

У саопштењу специјалца који је објавила издавачка кућа „Скрибнер“ он је желео да покаже „људску страну“ борбе.

2012. године један други војник који је учествовао у операцији, Мет Бисонет, написао је књигу „Тежак дан“ под псеудонимом Марк Овен. У књизи је детаљно говорио о нападу, али није именовао особу која је ликвидирала терористу. Бисонету су претили затвором због тога што није Пентагону предао књигу на проверу пре доношења одлуке о објављивању и наређено му је да влади плати 6,6 милиона долара.

Представник издавачке куће „Скрибнер“ саопштио је да је О'Нилова књига прошла сву потребну процедуру.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала