Трамп поново изненађује: Позвао Дутертеа у Вашингтон

© AP Photo / Aaron FavilaПредседник Филипина Родриго Дутерте на конференцији за медије у Манили
Председник Филипина Родриго Дутерте на конференцији за медије у Манили - Sputnik Србија
Пратите нас
Стејт департмент и Савет за националну безбедност били су затечени позивом председника САД Доналда Трампа да лидер Филипина Родриго Дутерте посети Вашингтон. Како саопштава „Њујорк тајмс“, позивајући се на два висока чиновника, очекује се да позив изазове противљења у земљи.
Председник Филипина Родриго Дутерте на конференцији за медије у Манили - Sputnik Србија
Дутерте о Ким Џонг Уну: Дечко само жели да уништи свет

Сада се чиновници администрације припремају за критику од стране организација за заштиту људских права, пише лист.

„У суштини, признајући крвави рат Дутертеа против наркотика, Трамп сада морално учествује у будућим убиствима“, изјавио је Џон Сифтон, директор „Хјуман рајтс воча“ у Азији.

Чиновници администрације су изјавили да је позив Дутертеу био један од неколико које је Трамп послао лидерима земаља Југоисточне Азије. У Белој кући сматрају да им амерички лидер поклања мало пажње, усредсредивши се на Кину, Јапан и напетост око Северне Кореје. У недељу је Трамп разговарао и са премијерима Сингапура и Тајланда. Обојица су добили позив у Белу кућу.

Дутерте је познат као велики Трампов присталица, називао га је мудрим и прагматичним мислиоцем и упоређивао га са собом. Сасвим другачији односи су га га повезивали са претходном администрацијом САД, Дутерте је Обаму отерао дођавола, након чега је Вашингтон одлучио да прекине програм помоћи Филипинима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала