„Хјуман рајтс воч“: Напад на Идлиб изведен „совјетским“ бомбама

© REUTERS / Ammar AbdullahЉуди на мотору пролазе поред знака за опасност у близини места бомбашког напада у граду Хан Шеихун у Идлибу, у Сирији
Људи на мотору пролазе поред знака за опасност у близини места бомбашког напада у граду Хан Шеихун у Идлибу, у Сирији - Sputnik Србија
Пратите нас
Организација „Хјуман рајтс воч“ (ХРВ) објавила је нове податке о употреби хемијског оружја у Сирији. Према најновијем извештају, у провинцији Идлиб су се можда користиле авионске бомбе совјетске производње, намењене за извођење хемијских напада са употребом сарина.
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија
Француски извештај о хемијском оружју у Сирији противречни

Хемијски напад могао је да буде последица удара пројектила у терористичко складиште хемијског оружја. 

У извештају се наводи да је реч о бомбама ХАБ-250 или ХАБ-500. Истовремено су борци за људска права у свом извештају приказали фотографије гелера гранате са зеленом ознаком која се наносила управо на ову муницију.

ХРВ такође тврди да су од краја 2016. године сиријски војници користили авионске бомбе са отровним супстанцама најмање четири пута, као и да су распршивали гас из хеликоптера.

Хемијски напад у Идлибу послужио је као повод за амерички ракетни напад на сиријски аеродром. На аеродром је испаљено укупно 59 ракета „томахавк“, aли, како је наведено у Москви, до циља су одлетеле само 23.

Раније је Москва више пута указивала на недоследности у оптужбама против Дамаска. Конкретно, руски званичници су наговестили да би смрт људи у Идлибу могао да буде последица пада пројектила на складиште хемијског оружја терориста.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала