Меркелову брину права гејева и Јеховиних сведока у Русији

© Sputnik / Сергеј Гуњејев / Уђи у базу фотографијаНемачка канцеларка Ангела Меркел
Немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија
Пратите нас
Канцеларка Немачке Ангела Меркел, на заједничкој прес-конференцији након састанка са руским лидером у Сочију, затражила је од председника Русије Владимира Путина да изврши утицај на ситуацију у вези са сексуалним мањинама у Чеченији и да заштити права хомосексуалаца.
Јеховини сведоци у суду у Москви - Sputnik Србија
Јеховини сведоци забрањени у Русији

„Добили смо веома негативан извештај о томе шта се дешава са хомосексуалцима у Чеченији. Замолила сам господина председника да утиче на заштиту права мањина“, рекла је она.

Немачка канцеларка такође сматра да је важно да се заштити делатност организације Јеховини сведоци у Русији.

Меркелова је посебно нагласила потребу поштовања права јавног окупљања и слободног рада невладиних организација.

Портпарол председника Русије Дмитриј Песков изјавио је новинарима да је председник Русије Владимир Путин објаснио ситуацију у Чеченији немачкој лидерки и да се током разговора нису чуле речи укора. 

Прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков - Sputnik Србија
Песков: Путин и Меркелова о свему по мало

„Путин је једноставно објаснио ситуацију. Он је објаснио шта се дешава у Чеченији, како живи та република. У овом случају, није било речи о укорима, нити је могло да их буде. Нико их не би прихватио. Показано је интересовање према одређеним субјектима и као увек Путин је био спреман да представи исцрпно објашњење“, рекао је Песков телевизији „Русија 1“, коментаришући питање како је реаговао Путин на позив канцеларке да разговарају о ситуацији у Чеченији.

Раније је руски лист „Нова газета“ објавио да је у Чеченији ухапшено више од 100 људи нетрадиционалне сексуалне оријентације, док је троје убијено. Власти су ове наводе негирале.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала