Потписан меморандум о зонама деескалације у Сирији

© AFP 2023 / Kirill KUDRYAVTSEVРадници припремају салу за конференцију о Сирији у Астани
Радници припремају салу за конференцију о Сирији у Астани - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија, Иран и Турска, као земље-гаранти прекида ватре у Сирији, потписале су у Астани меморандум о стварању четири зоне деескалације у Сирији.
Дамаск - Sputnik Србија
Дамаск подржава предлог Москве о зонама безбедности у Сирији

Церемонију потписивања прекинули су неки чланови сиријске опозиције који су изразили свој протест. Неки од њих су напустили салу, јавио је дописник Спутњика.

Меморандум о стварању четири зоне деескалације у Сирији предвиђа стварање дуж безбедносних подручја како би се избегли директни војни сукоби, наводи се у нацрту документа у који је агенција Спутњик имала увид.    

„Дуж граница подручја за смањење тензија предвиђа се стварање безбедносних подручја за спречавање инцидената и директних сукоба између сукобљених страна“, пише у документу.

Извор из сиријске опозиције рекао је за РИА Новости да Русија има предлоге за решење у Сирији. У документу који су од њега добијени, говори се да Русија предлаже да се створе четири зоне за смањење тензија у Сирији: у провинцији Идлиб, северно од Хомса, у источној Гути и на југу земље.

Раније је извор из једне од делегација рекао да уколико се потпише документ о зонама деескалације, он ће ступити на снагу дан након потписивања, а одређивање њихових граница трајаће око две недеље. Осим тога, саговорник агенције је тврдио да би Русија за обезбеђивање ових зона у крајњем случају могла да користи своју војну полицију. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала