Спутњик у народу: Хоће ли се македонски хаос прелити у Србију?

© AP Photo / Boris GrdanoskiМакедонија, протест
Македонија, протест - Sputnik Србија
Пратите нас
У Македонији тензије не престају. Након што је унео заставу Албаније у свој кабинет, новоизабрани председник Собрања Талат Џафери у Бриселу је разговарао са комесаром Јоханесом Ханом. Посланици ВМРО-ДПМНЕ, али и грађани који се окупљају на улицама кажу да неће одустати. Они тренутну ситуацију називају врстом окупације.

Истовремено, лидер СДСМ-а Зоран Заев изјавио је да очекује да му председник Македоније Ђорђе Иванов до краја месеца додели мандат како бих формирао нову владу. У Македонији се дешава преседан који у будућности може да се примени у другим држава, што у опасност може довести цео регион, кажу аналитичари.

Београђани са којима је Спутњик разговарао жале због дешавања у Македонији, али су сигурни да расплет ситуације најмање зависи од самих Македонаца. Истовремено се плаше да се нестабилност не пренесе на југ Србије.

Добривоје Леле Ерић, историчар уметности

© Sputnik / Александар МилачићДобривоје Леле Ерић, историчар уметности
Добривоје Леле Ерић, историчар уметности  - Sputnik Србија
Добривоје Леле Ерић, историчар уметности

Да будем искрен, већ дуже време ми је јако жао због свега што се дешава у Македонији. Они су позитиван и срдачан народ, а нестабилност је тамо веома велика. Сви они радови око Новог Скопља, улагање државе које се истиче на посебан начин у односу на реалне проблеме које људи тамо имају, ни то ми се не допада. Нажалост, нисам оптимиста, али ипак верујем да ће страни фактори исконторлисати ситуацију да не ескалира у насиље. Мислим да опасност по Србију не постоји, јер сувише су велики улози Европске уније, а пре свега Америке на овим нашим просторима. Мислим да њима тренутно није у интересу да таква ситуација оде у правцу евентуалне стране интервенције, иницирања нових сукоба, преливања на Косово и Метохију и на Црну Гору. Мислим да ће, макар на вештачки начин, бити одржана каква-таква стабилност. 

Драгана Живојновић, уредница на Радио Београду

© Sputnik . , Александар Милачић Драгана Живојновић, уредница на Радио Београду
 Драгана Живојновић, уредница на Радио Београду - Sputnik Србија
Драгана Живојновић, уредница на Радио Београду

Ситуација у Македонији ће се завршити онако како велике силе буду хтеле. Незахвално је заправо било шта предвиђати, ми обични смртници који шетамо Кнез Михаиловом можемо само да гледамо на телевизији и да поверујемо у оно што говоре. Немам страх да ће се ова ситуација из Македоније проширити на регион. Мислим да се то неће догодити, бар не у Београду, за југ Србије, не знам, не бих могла да дам прогнозу. 

Мехмед Јукић, приватни предузетник

Данас сам баш био горе на Дедињу у „Музеју 25. мај“, пошто је четврти мај, годишњица смрти друга Тита. Све се ово није требало догодити ни деведесетих, па ни данас, ни у Босни, ни у Македонији. Нигде данас није сјајно. Вероватно је ово „ново време“ то донело. Европа и свет су нам ово наметнули, пореметили нашу хармонију, нашу заједничку државу. Ја сам родом из Тузле, живим у Београду. Ми из Босне, са нашим искуством, плашимо се да се ово у Македонији не прошири, да поново, што кажу, не узме маха, од Македоније наовамо. 

© Sputnik / Александар МилачићМехмед Јукић, приватни предузетник
Мехмед Јукић, приватни предузетник - Sputnik Србија
Мехмед Јукић, приватни предузетник

Снежана Пашалић, шефица Канцеларије за међународну сарадњу у Институту за нуклеарне науке „Винча

Помно пратим ситуацију, не знам како ће се ово све завршити по македонски народ, али могу да замислим како може по нас да се заврши. Не свиђа ми се ова ситуација никако. Ни то што раде наши, ни шта раде ови доле у Македонији, али ни шта раде Косовари. Не допада ми се ни шта ради Европа.

© Sputnik / Александар МилачићСнежана Пашалић, шефица Канцеларије за међународну сарадњу у Институту за нуклеарне науке „Винча“
Снежана Пашалић, шефица Канцеларије за међународну сарадњу у Институту за нуклеарне науке „Винча“  - Sputnik Србија
Снежана Пашалић, шефица Канцеларије за међународну сарадњу у Институту за нуклеарне науке „Винча“

Миодраг Петровић, грађевински инжењер

Трагично, ово ће се завршити трагично. Шиптари ће се сигурно проширити. То је све већ договорено тамо негде где је договорено, нема ту лека. А колико ће утицати на нас, онолико колико будемо паметни. Ако будемо паметни, неће, ако се будемо много мешали, добићемо по прстима. Да сам премијер Србије или председник, мешао би се у ову ситуацију колико смем, никако преко мере. Проблеме у мојој кући не бих покривао проблемима у туђој.  

© Sputnik / Александар МилачићМиодраг Петровић, грађевински инжењер, са супругом у шетњи Кнез Михаиловом улицом
Миодраг Петровић, грађевински инжењер, са супругом у шетњи Кнез Михаиловом улицом - Sputnik Србија
Миодраг Петровић, грађевински инжењер, са супругом у шетњи Кнез Михаиловом улицом
  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала