„Џонсон и Џонсон“ оболелој жени плаћа одштету од 110,5 милиона долара

Пратите нас
Порота је у америчком суду доделила рекордну одштету жени из Вирџиније која је тужила компанију „Џонсон и Џонсон“ тврдећи да је због коришћења њиховог дечјег пудера са талком оболела од рака јајника.
Долари и таблете - Sputnik Србија
Фармацеутска компанија планирала да уништи лекове за рак

Према пресуди, фармацеутска компанија мора да исплати 62-годишњој Лоис Слемп из Вирџиније невероватних 110,5 милиона долара.

Раније су донете три пресуде на основу истих тужби с укупном одштетом од 197 милиона долара, али су сви случајеви још увек у жалбеном року.

Жени је опака болест дијагностикована 2012. године, а она је у тужби тврдила да је пудер користила више од 40 година. Због тешког стања није присуствовала суђењу.

Пред америчким судовима води се више од 2.000 процеса са захтевом за одшету због коришћења препарата с талком. Међутим, из компаније „Џонсон и Џонсон“, тврде да ће се жалити на пресуду и да за њу нема научних доказа. Они помињу неколико случајева у којима су пороте пресудиле да су тужбе без основа.

„Припремамо се за нова суђења и доказаћемо да је безбедно користити пудер“, тврде из корпорације.

Минерал талк се годинама користи у фармацеутској индустрији. Многа ранија истраживања показују да нема чврсте везе између коришћења пудера и оболевања од рака, а већина здравствених стручњака сматра да је талк безопасан.

Једино Међународна агенција за истраживање рака класификује генитално коришћење талка као „могуће канцерогено“.

 

Извор: Кликс 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала