Макрон ће бити чврст са Британцима; Британци: Макрон ће бити Јункерова марионета

© AFP 2023 / Geoffroy Van Der HasseltЕмануел Макрон
Емануел Макрон - Sputnik Србија
Пратите нас
Британски евроскептици гневно су данас реаговали на победу Емануела Макрона на председничким изборима у Француској, при чему је Најџел Фараж, један од предводника процеса иступања Британије из Европске уније, рекао да ће Макрон бити „марионета“ председника Европске комисије Жан-Клода Јункера.

Истовремено, група под називом „Leave.EU“, која се залаже за напуштање ЕУ, упоредила је Макронову изборну победу са предајом Француске нацистичкој Немачкој, преноси АФП.

Алексеј Пушков - Sputnik Србија
Пушков: У Петербургу ћемо видети какав је Макрон

Британски евроскептици оцењују да је избор проевропски оријентисаног председника лоша вест за преговоре о „брегзиту“, мада експерти кажу да би снажнија Европа могла да олакша преговарачки процес.

На Макронову победу песимистички су реаговали и британски медији, па тако на насловној страни британског „Дејли телеграфа“ стоји: „Француска нова нада навлачи облаке над ’брегзитом‘“.

Овај лист наводи да би се од Макрона могло очекивати да „настави са ионако оштрим ставом Француске кад је реч о ’брегзиту‘“.

Раније данас, Макронов економски саветник Жан Писани Фери рекао је да ће изабрани председник Француске Емануел Макрон бити чврст у преговорима о британским условима за излазак из ЕУ, али неће тражити да се због тога Британија казни.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала