Црна Гора од 5. јуна чланица НАТО-а

© AP Photo / Jacquelyn MartinДушко Марковић и Рекс Тилерсон у Вашингтону
Душко Марковић и Рекс Тилерсон у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
САД ће наставити да снажно подржавају Црну Гору и након њеног уласка у НАТО, казао је државни секретар Сједињених Држава Рекс Тилерсон на састанку у Вашингтону са црногорским премијером Душком Марковићем, који је поручио да ће Црна Гора део Алијансе формално постати 5. јуна, преноси РТЦГ.

„Ово је била прилика да отворимо сва питања како наших билатералних односа, али и она која се тичу Западног Балкана, Европске уније и света“, казао је Марковић јуче након састанка.

Ако Црна Гора уђе у НАТО, Русија ће бранити Србију (видео)

Он је рекао да америчко-црногорски односи имају задовољавајућу динамику, што се посебно манифестовало брзом ратификацијом Протокола о приступању Црне Горе НАТО-у.

„Разговарали смо и о питањима која се тичу стабилности и мира на Балкану, као услова за евроатлантску перспективу, у околностима када се дешавају забрињавајући трендови, када имамо све више нестабилности. Сагласили смо се да је, пре свега, на балканским лидерима одговорност да сами проналазе решења за визију Балкана, која ће бити европска и евроатлантска“, казао је Марковић.

Он је навео да је посебна тема разговора било руско присуство на Западном Балкану.

„Тим присуством се подстичу и хране деструктивне и пронационалистичке снаге које имају за циљ да зауставе црногорску евроатлантску перспективу, али и земаља региона. Црна Гора је дала снажан одговор тој деструкцији из Русије и у дијалогу и одлучности у вођењу те политике ћемо тражити одговоре, како да се односи са Русијом доведу на прихватљив ниво“, казао је црногорски премијер.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала