Поднета жалба Уставном суду на избор Џаферија

© Фото : youtube/dejan miceskiТалат Џафери
Талат Џафери - Sputnik Србија
Пратите нас
Тодор Петров, председник Светског македонског конгреса, који медији на албанском језику сматрају националистичком организацијом, поднео је захтев за оцену уставности одлуке о избору Талата Џаферија, из албанске партије ДУИ, за председника Собрања, пренео је скопски „Порталб“.

Он је рекао да је иницијативу предао Уставном суду Македоније, јер у том конгресу сматрају да избор Џаферија није легитиман и да се он лажно представља као председник Собрања.

Скупштина Македоније, у средини Таљат Џафери и Зоран Заев - Sputnik Србија
На помолу нова криза у Скопљу: Џафери на Уставном суду

Према његовим речима, избор Џафија није спроведен по Пословнику, закону и Уставу.

Петров инсистира на томе да је током избора Џаферија прекршен низ одредаба Устава и закона, што указује на постојање кривичне одговорности.

Иначе, одлука о избору Џаферија за председника Собрања јуче је званично објављена у Службеном гласнику и од тада је почео да тече рок од 10 дана у којем председник Ђорђе Иванов треба да одлучи да ли ће да додели мандат за састав нове Владе лидеру СДСМ Зорану Заеву.

Из СДСМ су раније данас саопштили да Иванов нема разлога да чека истек тог рока, већ да би одлуку о давању мандата Заеву требало да донесе што пре како би се формирала Влада, која би одмах отпочела са применом програма и спровођењем неопходних реформи.

СДСМ сматра да више нема препрека да Иванов мандат повери Заеву.


Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала