После 65 година: Одштета Абориџинима због британских нуклеарних проба

© AFP 2023Тестирање прве британске нуклеарне бомбе на архипелагу Монтебело у Аустралији, 3. октобра 1952.
Тестирање прве британске нуклеарне бомбе на архипелагу Монтебело у Аустралији, 3. октобра 1952. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Дошао је дан победе и за стотине аустралијских староседелаца који су били изложени екстремном нивоу радијације због британских нуклеарних проба. Аустралијска влада наложила је да им се покрију трошкови здравствене заштите.

Од 1952. до 1963. године Велика Британија је тестирала атомско оружје у Маралинги и Ему пољанама у Јужној Аустралији и око западноаустралијских острва Монте Бело, уз дозволу аустралијске владе. Комбиновано оружје употребљено на Мариланги имало је два пута већу снагу од бомби бачених на Хирошиму у Другом светском рату.

Активисти кажу да је експеримент у ком су Абориџини коришћени као „људи-заморчићи“ највећа срамота у историји Аустралије.

​Тадашњи аустралијски премијер Роберт Мензис дозволио је британске нуклеарне пробе без консултација са кабинетом, сматрајући да ће Британија заштити Аустралију у „нуклеарном свету“.

Многи староседеоци су били принуђени да напусте подручја на којима су живели. Они који су то одбили, били су изложени тешком нивоу радијације, услед које су многи људи добили тешке повреде и деформитете, попут неплодности, проблема са плућима, дефекта коже и канцера.

Осим тога, здравствена документација показала је да су деца рођена после нуклеарних проба имала туморе, развијену церебралну парализу, недостатак костију и болести срца.

После деценија кампање, они који су били директно изложени радијацији добиће „златну картицу“ исто као и ветерани ратова, која им покрива већину трошкова здравственог осигурања. Аустралијски министар за  ратне ветеране Ден Техан каже да ће „златна картица“ помоћи онима који су изложени нуклеарним тестовима.

​„У зависности од усвајања закона, мере ће обезбедити ’златне картице‘ домороцима који су били на Маралинги, Ему пољима, острвима Монте Бело или близу њих у време британских нуклеарних проба током педесетих и шездесетих година прошлог века“, рекао је министар.

Ова субвенција у здравствено осигурање од 98 милиона долара обезбедиће се из федералног буџета Аустралије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала