Зашто се наркомани боје Черчила

© Фото : PixabayНовчаница од пет фунти.
Новчаница од пет фунти. - Sputnik Србија
Пратите нас
Наркомани су „винстондирани“ новом новчаницом од пет фунти. Наиме, они се жале се на новчаницу са Черчиловим ликом зато што добијају посекотине по носу када шмрчу кокаин.

Хиндуси, вегетаријанци и вегани већ су се жалили након што је на новчаници од пет фунти пронађен нови полимер који садржи животињске масти. Сада протестују и наркомани због тога што им јаче и дебље пластифициране новчанице остављају посекотине на носу приликом покушаја ушмркавања кокаина, пише „Индипендент“.

Дрога и уролана новчаница - Sputnik Србија
Американци узимали кокаин пре Олимпијских игара у Рију

Такав вид самоповређивања добио је назив „винстондирање“ због лика Винстона Черчила који се нашао на новој новчаници од пет фунти, наводи „Метро“.

„Мислио сам да сам једина особа која је посекла нос новим ’петаком‘, али кад сам рекао пријатељу да сам у агонији, он ми је одговорио да се ’винстондирање‘ дешава свима“, изјавио је анонимни уживалац кокаина из Бирмингема за „Метро“.

„Испочетка, сви су мислили да су нови ’петаци‘ божји дар за шмркање зато што су се перфектно увијали. Међутим, људи су сад увидели да је то сувише лепо да би било истинито, као што то обично бива у животу“, додао је он.

Шмркањем кокаина кроз новчанице, наркомани повећавају и ризик од добијања разних инфекција.

„Разговор са Френком“, национална служба за образовање о дрогама, коју су 2003. године основали министарства здравља и унутрашњих послова, упозорава на свом сајту:

„Дељење сламчица, новчаница и игала може да повећа ризик од добијања хепатитиса Б и Ц и инфекције ХИВ-а. Шмркање кокаина оштећује слузокожу носа и чини је отворенијом за инфекције.“

Винстон Черчил, бивши премијер Енглеске - Sputnik Србија
Зашто је Черчил планирао нуклеарни напад на Совјетски Савез

„Крв и слузи се лако преносе кроз сламчице и новчанице и оне могу лако да рашире заразе кад делите опрему за шмркање“, додаје се.

Старе новчанице „петака“ повучене су из употребе прошле недеље. Продавци и даље могу да их прихвате по свом нахођењу. Банке из Хај стрита имају право да одбију да их приме, мада су многе рекле да ће их заменити својим клијентима.

Банке ће наставити да мењају старе новчанице од пет фунти, као и друге које су повучене из употребе.

Нове полимерске новчанице први пут су штампане у септембру прошле године и много су трајније, чистије и теже их је фалсификовати.

Одређене верске заједнице и групе за заштиту животиња огорчено су протестовале прошле године кад је откривено да се у изради новчаница користи лој, супстанца добијена од масти која се користи у изради сапуна и свећа.

Енглеска национална банка је у фебруару рекла да неће повући новчанице од пет фунти из оптицаја, али је додала да ће се убудуће консултовати о материјалу од којих би оне требало да буду израђене. Сада се разматра да се за израду нових новчаница од 20 фунти користи палмино уље.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала