Биће референдума о самосталности Републике Српске

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаПредседник Републике Српске Милорад Додик током састанка са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим у Москви
Председник Републике Српске Милорад Додик током састанка са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је потпуно уверен да ће се једног дана одржати референдум о самосталности Републике Српске, јер је Босна и Херцеговина „хибрид који не функционише“.
Председник РС Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик одбио да се рукује са америчком амбасадорком у БиХ

Додик је рекао да му није битно да ли ће тада на челу РС бити он или неко други, додавши да ће се референдум одржати када за то буду створени услови.

„Савез независних социјалдемократа (СНСД) је имао дугорочну визију када је говорио о томе. Нисмо пропагирали да ћемо узети оружје и нешто учинити. Да ли ће се то десити 2018. или 2028. године, то уопште није важно с становишта националног и државног интереса“, казао је он новинарима у Бањалуци.

Сабор СНСД-а је прошле године донео Декларацију о самосталној и слободној РС, којом је најавио расписивање референдума о самосталности РС 2018. године, ако до тада, како је наведено, „не буде видљивих резултата успостављања позиције РС у складу са Уставом БиХ и Дејтонским споразумом“.

Усвајање ове декларације СНСД-а, чији је Додик лидер, био је један од разлога да се председник РС нађе на америчкој „црној листи“.

Додик је данас још казао да ниједан пројекат у последњих 20 година, који је реализован у БиХ, није био у интересу РС, додавши да је РС све време подривана и да су јој отимане надлежности. И поред тога, оценио је он, РС једина у БиХ функционише.

Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Сецесија Српске није на дневном реду

Према његовим речима, БиХ у животу одржавају странци.

„Да се одмакне америчка амбасадорка Морин Кормак и још неколико амбасадора, Британац и други, БиХ уопште не би постојала. Па они више раде за БиХ, него што представљају своје земље“, оценио је Додик.

Коментаришући захтеве опозиције за смену Владе РС, он је оценио да та иницијатива неће проћи у Народној скупштини РС, јер опозициони блок нема већину.

„Опозиција ће проћи као бос по трњу“, рекао је он, оптуживши Савез за промене за неуспехе власти на државном нивоу.

Додик тврди да кабинет премијерке Жељке Цвијановић има већину и да није потребна реконструкција Владе РС.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала