Трамп обазрив око премештања амбасаде у Израелу

© AFP 2023 / Mandel NganПредседник САД Доналд Трамп
Председник САД Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Државни секретар САД Рекс Тилерсон изјавио је да амерички председник Доналд Трамп покушава да утврди на који начин би испуњавање обећања које је дао о премештању америчке амбасаде у Израелу у Јерусалим могло да утиче на његове наде да буде посредник у мировном споразуму између Израелаца и Палестинаца, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да је, од преузимања власти у јануару, Трамп показивао знаке да би могао обустави испуњење обећања које дао током предизборне кампање о пребацивању Амбасаде из Тел Авива. 

Истовремено је шеф Беле куће обећао да ће учинити све што је неопходно да обезбеди блискоисточни мировни споразум.

Премијер Израела Бењамин Нетанјаху на конференцији за медије у Јерусалиму - Sputnik Србија
Нетанијаху симболично бацио Хамасов документ у канту (видео)

„Председник је веома обазрив јер жели да разуме како би таква одлука утицала на мировни процес“, казао је Тилерсон за америчку телевизију Ен-Би-Си.

Ројтерс наводи да је Тилерсон ово рекао само неколико дана пре почетка Трампове турнеје по Блиском истоку, током које ће се срести и са израелским и палестинским лидерима.

Наводи се да Израел сматра Јерусалим својим вечним градом и недељивом престоницом и жели да седиште свих страних амбасада буде ту. Том премештању се жестоко противе многи савезници САД, пошто Палестинци такође тврде да је овај град њихова престоница.

Тилерсон је навео да ће Трампова одлука умногоме зависити од ставова влада у региону, као и да ли Израел гледа на то као на нешто што је корисно по мировну иницијативу или можда одвлачи пажњу.

Ројтерс наводи да је на Тилерсонове речи одмах реаговао израелски премијер Бењамин Нетанијаху.

„Позиција Израела је много пута изговорена америчкој администрацији и свету. Премештање Амбасаде у Јерусалим неће нанети штету мировном процесу, већ ће учинити супротно. Мировни процес ће напредовати због исправљања историјске неправде и рушења палестинских фантазија да Јерусалим није престоница Израела“, саопштено је из Нетанијахуовог кабинета.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала