ЦИА: Руско мешање у америчке изборе утврђена чињеница

© REUTERS / Dado RuvicЦИА
ЦИА - Sputnik Србија
Пратите нас
Централна обавештајна агенција САД коментарисала је изјаву бившег агента ЦИА Реја Макговерна у програму „Гоинг андерграунд“ на телевизији РТ, у којем је он рекао да је сâмо руководство Агенције могло да буде умешано у председничке изборе у земљи.
Викиликс - Sputnik Србија
Викиликс открио „руски траг“ у хаковању Макрона

Макговерн је подсетио да једно од најновијих открића „Викиликса“ показује да је ЦИА има програм уз помоћ којег може да маскира своје активности на интернету. Она може да сакрије порекло стваралаца малавера (злонамерних програма), представљајући их као Русе, Кинезе, или становнике других држава.

„Они су ову могућност искористили током кампање 2016. године. Заправо, руско ’мешање‘ извео је директор ЦИА Џон Бренан“, рекао је бивши агент.

Као одговор на захтев РТ о говору Бренана, ЦИА је саопштила да је одговорност Русије за хаковање током председничких избора у САД „утврђена чињеница“.

„Одговорност руских обавештајних служби за хаковање у вези са изборима је утврђена чињеница. Није чудо што таква пропагандна телевизија као што је РТ прећуткује ове чињенице“, изјавила је портпаролка ЦИА Хедер Фриц Хорњак.

Председник САД Доналд Трамп - Sputnik Србија
Трамп: Брзо ћу именовати новог директора ФБИ

ЦИА је истакла да „ниједна реномирана новинска организација не сумња у кривицу Русије“. Осим тога, портпаролка је саопштила да је главни и одговорни уредник „Викиликса“ Џулијан Асанж „најбољи пријатељ терориста и диктатора“.

Руски званичници су у више наврата негирали оптужбе за покушај мешања у изборну кампању страних земаља.

 

Twitter

Пратите нас на Твитеру и први сазнајте оно што други прећуткују.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала