Нов предлог за израду новог устава Сирије

© AFP 2023 / Fabrice CoffriniСпецијални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура у Женеви
Специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура у Женеви - Sputnik Србија
Пратите нас
Специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура предложио је учесницима међусиријских преговора у Женеви да успоставе технички саветодавни механизам за разматрање устава и правних питања који би требало да са радом почне одмах након усвајања, наводи се у документу у који је Спутњик имао увид.
Заменик и специјални изасланик УН за Сирију Ремзи Езелдин Ремзи и Стафан де Мистура на конференцији за медије у Женеви - Sputnik Србија
Де Мистура: Са сиријским делегацијама размотрићу сва четири пакета питања

Документ са Де Мистуриним предлозима о томе шта би требало да буде нови консултативни механизам предат је делегацијама на међусиријским преговорима. Извори у двема делегацијама потврдили су пријем овог документа.

„Консултативни механизам ће предводити канцеларија специјалног изасланика УН за Сирију, а стручњаци канцеларије ће му давати подршку. Механизам ће обухватати индивидуалне консултације канцеларије специјалног изасланика УН са експертским групама из области права, које ће именовати делегације владе и опозиције које учествују у међусиријским преговорима“, наводи се у документу.

У тексту документа се додаје да ће „механизам почети са радом већ у Женеви“ и моћи да настави да функционише и ван међусиријских разговора у Женеви. Он би, такође, могао да буде користан и за подршку самих политичких дискусија у Женеви.

„Специјални изасланик може, уколико сматра да је корисно, да се консултује са техничким експертима из дотичних земаља како би се подржао рад консултативног механизма“, истиче се у документу.

Специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура - Sputnik Србија
Де Мистура: Позитиван утицај Астане на преговоре у Женеви

Такође се наводи да ће специјални изасланик УН одржавати редовне консултације са странама да би ревидирао циљеве, мандат, учешће, методе рада и напредак постигнут у оквиру консултативног механизма.

У документу се истиче да се овај механизам формира управо да се не би стварао уставни, правни и институционални вакуум у Сирији током преговора о било којем прелазном политичком процесу.

 

Twitter

Пратите нас на Твитеру и први сазнајте оно што други прећуткују.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала