Колапс: Полуделе глуваре стопирале саобраћај у Београду (видео, фото)

© Игор СалингерКао сваки дисциплиновани учесник у саобраћају, мама патка прво је погледала лево, па десно.
Као сваки дисциплиновани учесник у саобраћају, мама патка прво је погледала лево, па десно. - Sputnik Србија
Пратите нас
Ко каже да су београдски возачи нетолерантни и бахати? Они који су се јуче задесили на Новом Београду — нису. Породица дивљих патака, које су се вероватно излегле код Старог Меркатора, упутила се ка Дунаву и потпуно зауставила саобраћај у овом делу престонице.

Пут до првог пливања не само што је подразумевао дуго пешачење, већ су мама и њених девет пачића морали да пређу две изузетно прометне раскрснице. Након што су прошетале Улицом Гоце Делчева, мама и разиграни пачићи прешли су преко Булевара Николе Тесле, који има четири траке.

© Игор СалингерКао сваки дисциплиновани учесник у саобраћају, мама патка прво је погледала лево, па десно.
Као сваки дисциплиновани учесник у саобраћају, мама патка прво је погледала лево, па десно. - Sputnik Србија
Као сваки дисциплиновани учесник у саобраћају, мама патка прво је погледала лево, па десно.

Пролазници који су их први приметили заустављали су возила. У акцији спасавања необичне породице учествовао је и фотограф Игор Салингер, захваљујући чијој љубазности Спутњик објављује ову фото причу.

„Београдске патке су полуделе“, каже за Спутњик орнитолог Драган Симић, коментаришући ову необичну појаву.

Он додаје да се ова врста, у народу позната као „патка глувара“, потпуно адаптирала на близину људи и да стручњаци више не могу да их третирају као дивље животиње. То су сада полудомаће патке, објашњава Симић.

© Игор СалингерНа путу до Дунава необична породица користила је и зелене површине. Срећом, Комунална полиција није их затекла у преступу.
На путу до Дунава необична породица користила је и зелене површине. Срећом, Комунална полиција није их затекла у преступу. - Sputnik Србија
На путу до Дунава необична породица користила је и зелене површине. Срећом, Комунална полиција није их затекла у преступу.

„Последњих година интензивно се гнезде у насељима. Гнезда граде у високим, потпуно урбанизованим деловима града. У последње три године пронашли смо гнезда у жбуну код општине Нови Београд, а једна се излегла на једанаестом спрату солитера код Хотела ’Југославија‘. Власница стана и њена породица то су доживели као праву трауму, јер су бринули како ће младунци, који не умеју добро да лете, да изађу из гнезда. На крају су их однели у парк“, каже Симић.

Он додаје да је једна мама патка прошле година децу донела на свет на тераси на четвртом спрату зграде на Дорћолу. Патке, наравно не размишљају као људи, па настаје проблем када младунци излећу из гнезда, додаје орнитолог Драган Симић.

„Ако безбедно слете из тако високих гнезда, саобраћај није једина опасност која прети београдским паткама које су решиле да се гнезде у зградама. Нажалост, вребају их и мачке и пси луталице. Тешко је да све то испратимо, не знамо колика је смртност младунаца, али немају сви среће као ова породица“, каже наш саговорник.

Како Спутњик незванично сазнаје, мама патка и пачићи из новобеоградског блока код Старог Меркатора безбедно су стигли до Дунава.

Ако се ова појава настави, фотографије Игора Салингера могле би да буду искоришћене у изради новог саобраћаног знака „Глувара на путу“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала