Аустрија у проблему због Блајбурга

© AFP 2023 / DANIEL RAUNIGБлајбург
Блајбург - Sputnik Србија
Пратите нас
Покрајинске власти у Корушкој суочене су са растућим бројем случајева кршења закона о забрани величања нацизма, а тензије расту због комеморације у Блајбургу.

Догађања у Блајбургу све више оправдавају критике бројних организација које желе да се забрани комеморација која се од 1951. године одржава на локацији Лојбахер фелд. Поднета је пријава против двојице Хрвата који су се поздрављали нацистичким поздравом и који су на тај начин поздравили још једног њиховог земљака због кукастог крста који му је истетовиран на руци.

Документациони архив аустријског покрета отпора комеморацију у Блајбургу окарактерисао је као „највећи скуп нациста у Европи“, наводећи да они носе усташке симболе. Ти симболи су у Хрватској забрањени, али не и у Аустрији, где закон о забрани обухвата само нацистичка обележја.

Блајбург - Sputnik Србија
Скуп у Блајбургу: Хапшење због усташке капе, надбискуп смирује усташе (фото)

Документациони архив сматра да би усташки симболи требало да се нађу у аустријском закону, али то одбијају власти општине Фелклермаркт.

Власти те општине поручују да комеморацију не могу да спрече, јер се миса одржава на приватном поседу, који су Хрвати откупили од пољопривредника.

Шеф Службе за заштиту уставности покрајине Корушке Хелмут Мајер каже да сваке године на комеморацију упућује већи број својих службеника, који налажу учесницима да склоне усташке симболе. Међутим, и ове године у јавност су доспеле бројне слике на којима се види да су учесници комеморације носили усташке симболе, као што то чине сваке године.

Занимљив податак је и да је на ГТИ скупу у Велдену дошло до неонацистичког испада. Један мушкарац одевен у браон униформу отпоздравио је присутне хитлеровским поздравом, а на Фејсбуку је испод слике стајало „Адолф се вратио — одлично“, као и да је аутобус са којег поздравља „специјални аутобус за Дахау“.

Мајер каже да надлежне власти тренутно покушавају да утврде идентитет лица које је поздравило нацистичким поздравом, али и који су написали неонацистичке поруке на социјалним мрежама.

До сада такав случај није забележен на ГТИ скупу, јер неонацисти нису користили тај догађај за ширење својих идеја.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала