Вучић: Србија би решила проблеме уласком у НАТО, али...

© Tanjug / Tanja ValicПремијер Србије Александар Вучић
Премијер Србије Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Александар Вучић изјавио да би Србија уласком у НАТО решила велики део својих проблема, али би то било против воље 75 одсто народа.

У супротном, и оних 70 одсто који желе да будемо уз Руску Федерацију треба да размишљају о томе где нам је тржиште и да од нечега мора да се живи, казао је он на предавању студентима на Факултету за безбедност.

Вучић је нагласио у том смислу да је циљ Србије да одржимо нашу војну неутралност, да уђемо у ЕУ, али и да имамо најбоље могуће односе са Руском Федерацијом и Кином.

Николај Патрушев и Небојша Стефановић - Sputnik Србија
Србија и Русија потписују безбедносне споразуме

„До сада смо успели у томе. Имамо изјаве и признање и Путина и Рогозина да Србија и Русија нису имали никада боље односе. Из САД и ЕУ поручују да никада бољу сарадњу нисмо имали, а о односима са Кином и да не говоримо“, рекао је Вучић.

Вучић је говорећи на Факултету безбедности рекао да има оних који би да Србија уђе НАТО, али и објаснио да би то било, против воље 75 одсто народа и нагласио да је доносио и одлуке против којих је било и 95 одсто када су, на пример, биле у питању мере фискалне стабилизације, али да се то никако не може поредити. Како је рекао, таква једна одлука донела би дубоке поделе и раздор у националном бићу које би трајале деценијама и имале дугорочне последице.

С друге стране, 70 одсто оних који желе да будемо против Запада, уз Русију, треба да воде рачуна са ким Србија економски послује, тргује и шта би нам таква једна одлука донела. Како је рекао, нама остаје да водимо политику војне неутралности са циљем уласка у ЕУ, али и најбољих односа са Русијом и Кином.

Премијер Србије каже да се на глобалном плану осим САД, Кине и Русије као велика сила намеће и Европа без Велике Британије, да ће се убудуће инсистирати да се не зна ко је шеф ЕУ, али да је свима јасно ко је то.

Он је на предавању рекао и да 21. век није век без сукоба и да имамо велики број нерешених проблема и питања, али да се на глобалном плану прилике разликују од оних пре 30 година, када смо имали једну доминантну војну, политичку и економску силу.

Љубиша Ристић - Sputnik Србија
Србија ће „припасти“ пола Русији, пола НАТО-у (видео)

„Данас је САД и даље најснажнија сила, али са значајним приближавањем неких других земаља. Драматично се по економској, војној и политичкој снази приближава Кина, војној и политичкој снази Русија. Имате по први пут да се покушава Европа да наметне као глобална сила без Велике Британије“, нагласио је Вучић.

Он је појаснио да је данас задатак немачких и осталих дипломата да Европу постављају као економску и политичку глобалну силу, али доћи ће тренутак да се развије Јункерова идеја о стварању европске војске.

„Европа са Немачком на челу рачуна да никада није оружје и оруђе имало пресудан значај, већ морални аспект на којем Немачка и Европа инсистирају“, нагласио је он.

Осим ове четири земље, ту су, како је рекао, и јаке појединачне земље као што су Јапан, Индија, Велика Британија, који су блиски САД.

„Чини се да у Африци предстоји жестока битка у којој три од четири силе воде битку на доминацију, Кина, Европа и Америка“, нагласио је он.

После изласка Велике Британије из ЕУ, Европа се, како каже, још јасније намеће као светска сила, да се инсистира на томе да се не зна ко је шеф Европе, иако је свима јасно ко је шеф.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала