Дутерте: Филипинима треба помоћ Русије у наоружању

© Sputnik / Mikhail KlimentyevПредседник Филипина Родриго Дутерте и председник Русије Владимир Путин током састанка на маргинама Азијско-пацифичке економске сарадње у Лими
Председник Филипина Родриго Дутерте и председник Русије Владимир Путин током састанка на маргинама Азијско-пацифичке економске сарадње у Лими - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је близак пријатељ Филипина, Манила жели да учврсти односе са Москвом у свим правцима, изјавио је филипински председник Родриго Дутерте на почетку састанка са руским лидером Владимиром Путином у Кремљу.

Филипинима је потребно савремено наоружање, рекао је Дутерте и додао да његова земља намерава да тражи помоћ од Русије.

„Имали смо одређене поруџбине од САД, али ситуација сада није баш глатка. Како бисмо се борили против ДАЕШ-а, њихових одреда, других организација, потребно нам је савремено оружје. Допутовао сам да бих добио вашу подршку и да бих тражио вашу помоћ“, рекао је Дутерте.

Председник Филипина Родриго Дутерте - Sputnik Србија
Дутерте: Прво Русија, па онда Америка

Он је додао да је његова земља поуздан партнер.

Владимир Путин је истакао да Русија и Филипини имају много заједничких интереса и могућности за сарадњу, укључујући и војно-техничку.

„Имамо много перспективних интересних праваца, међу којима су енергетска машиноградња, саобраћајна инфраструктура, енергетика и, наравно, војно-техничка сарадња“, рекао је Путин.

Путин је Дутертеу изразио саучешће поводом погибије људи у терористичком нападу на Филипинима, истакавши да очекује да ће сукоб бити решен што је могуће пре са минималним губицима.

Активисти пале лажну америчку заставу испред америчке амбасаде у Манили на Филипинима - Sputnik Србија
Дутерте Америци: Филипини нису ваша колонија

Вечерас је објављено да је Дутерте објавио ванредно стање у провинцији Минданао након сукоба армије са организацијом која подржава ДАЕШ. Дутерте је на почетку састанка са Путином изјавио да мора што пре да се врати на Филипине.

Руски председник је додао да ће пакет докумената који је припремљен поводом посете председника Филипина Русији бити потписан у среду.

„Знамо да су наши сарадници, колеге добро припремили цео пакет докумената. Ваши министри ће остати овде и сутра ће пакет докумената који је усмерен на развој наших веза бити потписан“, рекао је Путин.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала