Кројач и кољач Капетан Леши – херој на југу Србије (видео)

Пратите насTelegramOdyssey
Да није било рата на овим просторима, Ридван Ћазими остао би само обичан кројач из Бујановца. Ћазими је сам себи наденуо ратни надимак „Капетан Леши“, а Албанци са југа Србије, а и шире 24. мај обележава се дан када је 2001. овај терориста ОВК и ОВПБМ убијен. И то тродневним слављем у његову част – „Дани капетана Лешија“.

У његову част подигнут је и музеј у његовом родом месту Велики Трновац  2012. године које је иначе познато упоришта албанске нарко-мафије. Музеј су изградили локални Албанци уз помоћ албанске дијаспоре, а у њему се налазе личне ствари овог терористе — фотографије, униформа, оружје као и џип у коме је убијен.

Прави први Капетан Леши био је је филмски јунак — партизан, који се борио против албанских сепаратиста на Косову и балистичких банди. Овај, нови Капетан Леши, сушта је супротност.

Ћазими је учествовао у борбама на подручју Хрватске и БиХ ратујући против Срба, а борио се и у редовима Ослободилачке војске Косова, где је био под командом Адема Јашарија, чију је слику држао у свом штабу у Кончуљу. 

Шефкет Муслију албански терориста ОБМПБ, ОВК и АНА - Sputnik Србија
Ко је Шефкет Муслију кога је поменуо премијер? (видео)

Уз Шефкета Муслијуа, Мухамеда Џемајлија и Мустафу Шаћирија командовао је ОВПМБ-ом од 1999–2001. године и  учествовао у многим терористичким нападима на српску војску и полицију углавном из заседе. Био је и шеф преговарачке делегације ОВПМБ-а у свим разговорима о предаји оружја, а убијен је снајпером од одметнуте албанске терористичке групе која се није слагала споразумом о разоружању, које је Ћазими потписао. 

У сектор Центра ОВПМБ-а био је задужен  за део који је обухватао села Брезницу, Мали и Велики Трновац,  Добросин, Кончуљ и Лучане (зона око регионалног пута Бујановац — Гњилане).

Команда његовог сектора је била у селу Велики Трновац. Командовао је групом од 600 до 700 терориста (112. бригада) која је извршила највише терористичких напада током сукоба на југу Србије. 

© ФотоКапетан Леши- Ридван Ћазими терориста ОВК и бивши вођа ОВПБМ
Капетан Леши- Ридван Ћазими  терориста ОВК и бивши вођа ОВПБМ  - Sputnik Србија
Капетан Леши- Ридван Ћазими терориста ОВК и бивши вођа ОВПБМ

У Бујановцу тренутно се у оквиру „Дани капетана Лешија“ траје манифестација која слави овог „терористу“, а почиње књижевним часом у бујановачком Дому културе о његовом лику и делу. У његову част одигрaће се и фудбалска утакмице између Трновца и Кике, марш до Гури Гата, места Лешијеве погибије, посета његовом музеју, а биће одржан и фестивала фолклора на бујановачком градском тргу из полагање венаца на гроб Ридвана Ћазимија у Великом Трновцу.

Ћазими је после погибије, код Албанаца стекао култни статус, као ниједан припадник ОВПМБ-а. Иначе, на улазу у Велики Трновац Албанци су му подигли монументални споменик 2002. године, а у његову част се сваке године одржава четвородневна манифестација.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала