Измењени статут Суда за злочине ОВК на оцени

© Fotolia / WavebreakMediaMicro / Суд - илустрација
Суд - илустрација - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Председница Специјализованих већа (Суд за злочине ОВК) Екатерина Трендафилова упутила је данас Правилник о поступку и доказима (Статут) Специјализованом већу Уставног суда на оцену уставности, након што су на пленарној седници судија одржаној у мају усвојене измене и допуне Правилника.

Измене Правилника уследиле су након што је крајем априла Уставни суд закључио да девет од 208 чланова Правилника није у складу са Уставом Косова.

Тек пошто Правилник потврди Уставни суд, он ће ступити на снагу и суд ће почети са радом, тако да ће тада моћи да му се поднесу и прве оптужнице.

Најмлађи који је погинуо у масакру у Старом Грацку Новица имао је само 17. године. - Sputnik Србија
Сазнајемо: „Клечка“ и „Старо Грацко“ пред судом за злочине ОВК (видео)

Измене и допуне правила 19, 31, 32, 33, 35, 36, 38, 54 и 158 садрже закључке Специјализованог већа Уставног суда о усклађености тих правила са највишим стандардима људских права и са Уставом Косова, наводи се у саопштењу тог суда.

Набројаним правилима се регулишу питања као што су одсуство судија и наставак суђења, истражне мере које предузима специјализовани тужилац, преиспитивање судског притвора, као и пуштање на слободу лица којима је претресни панел изрекао ослобађајућу пресуду.

Специјализовано веће Уставног суда сада има обавезу да, у року од највише 30 дана, преиспита Правилник како би се обезбедила његова усклађеност са Поглављем II Устава (укључујући и Члан 55), којим се штите основна права.

Уколико буде потврђен, Правилник ступа на снагу седам дана од доношења одлуке Специјализованог већа Уставног суда.

Од тог тренутка, Специјализована већа ће бити у потпуности спремна за судски рад и вођење судских поступака, напомиње се у саопштењу.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала