Капсаицин, састојак љутих папричица који је одговоран за ватрени осећај који имамо у устима када их једемо, може да уништи ћелије рака, тврде научници са немачког Универзитета Рур, пише британски „Експрес“.
Њихова недавна студија је открила да капасицин може да буде покретач самоуништења ћелија рака. Научници верују да би то сазнање могло да им буде од велике помоћи у будућности у развоју лека против рака.
„Капсаицин је способан да подстакне апоптозу (ћелијску смрт) и да инхибира даљи развој ћелија рака код много различитих типова канцера, као што су, на пример, остеосарком (тумор кости), рак дебелог црева или панкреаса, а да то притом не угрози остале ’нормалне‘ ћелије“, каже докторка Леа Вебер.
Једно раније истраживање открило је да они које редовно једу љуте паприке имају 13 одсто мање шанси за раније умирање. Као узрок тога наведен је капсаицин, који има антимикробне и противупалне способности, које се доводе у везу са превенцијом болести.
Конзумације љутих паприка може да буде непријатна онима који нису навикли на љуто, али се са временом развија толеранција на љутину. Што смо старији, чуло укуса природно постаје слабије, па и љутина постаје лакше подношљива.
Извор: Б 92