00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Хоће ли бити Трећег светског рата
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Дуалност Милене Павловић Барили“
20:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Љута паприка уништава рак

© pixabayЉута паприка
Љута паприка - Sputnik Србија
Пратите нас
Ћелије рака би могле да буду уништене помоћу капсаицина, једињења које је један од главних састојака љутих паприка. Конзумирање сирових паприка или као састојака сосова и салата могло би да делује превентивно против симптома карцинома.
Цигарете - Sputnik Србија
Научници упозоравају: „Лајт“ цигарете изазивају посебно агресивни рак плућа

Капсаицин, састојак љутих папричица који је одговоран за ватрени осећај који имамо у устима када их једемо, може да уништи ћелије рака, тврде научници са немачког Универзитета Рур, пише британски „Експрес“.

Њихова недавна студија је открила да капасицин може да буде покретач самоуништења ћелија рака. Научници верују да би то сазнање могло да им буде од велике помоћи у будућности у развоју лека против рака.

„Капсаицин је способан да подстакне апоптозу (ћелијску смрт) и да инхибира даљи развој ћелија рака код много различитих типова канцера, као што су, на пример, остеосарком (тумор кости), рак дебелог црева или панкреаса, а да то притом не угрози остале ’нормалне‘ ћелије“, каже докторка Леа Вебер.

Једно раније истраживање открило је да они које редовно једу љуте паприке имају 13 одсто мање шанси за раније умирање. Као узрок тога наведен је капсаицин, који има антимикробне и противупалне способности, које се доводе у везу са превенцијом болести.

Конзумације љутих паприка може да буде непријатна онима који нису навикли на љуто, али се са временом развија толеранција на љутину. Што смо старији, чуло укуса природно постаје слабије, па и љутина постаје лакше подношљива.

 

Извор: Б 92

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала