Америчка војска похвалила Катар

© AP Photo / Yasin BulbulКатарски шеици
Катарски шеици - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка војска похвалила је Катар због његове "трајне посвећености регионалној безбедности" и нагласила да одлука неколико арапских земаља да прекину дипломатске односе са Катром није утицала на америчке летове из ваздушне базе у тој земљи.
Катарска војска - Sputnik Србија
Нешто се опасно кува на Блиском истоку — немогуће је спречити хаос

"Није било утицаја на наше операције и сви летови се настављају као што је планирано", рекао је портпарол Централне команде америчких ваздухопловних снага потпуковник Дамијен Пикарт за Ројтерс.

Он је додао да су САД и коалиција предвођена том земљом, која се бори против Исламске државе, захвални Карту због "дугогодишње подршке" њиховом присуству "трајне посвећености регионаној безбедности".

Пет арапских земаља, либијска влада са истока и Малдиви прекинули су дипломатске односе остављајући ту земљу и дипломатски и физички изолованом.

Ту своју одлуку образложили су тиме да Катар подржава исламске групе и односе терористима.

Односе су прекинули Бахреин, Египат, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати, Јемен, Либија и Малдиви и саопштили да ће повући своје дипломате из Катара и протерати катарске дипломате са своје територије.

Истовремено, те арапске земље најавиле су и да ће обуставити ваздушни и поморски саобраћај, а Саудијска Арабија да ће затворити и копнену границу с Катаром, чиме ће та земља бити одсечена од остатка Арапског полуострва.     

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала