Да ли је ово прави разлог за арапски удар на Катар?

© Фото : Christian SengerДоха
Доха - Sputnik Србија
Пратите нас
Катар је платио откуп за чланове краљевске породице отете у Ираку у износу до једне милијарде долара, пише лист „Фајненшел тајмс“, позивајући се на изворе блиске ситуацији.
Катарски шеици - Sputnik Србија
Чланови владајуће породице Катара отети током лова у Ираку

Према речима команданта оружаних група и владиних званичника у региону, Доха је платила за ослобађање 26 чланова катарске краљевске породице на југу Ирака и „50 бораца које су заробили џихадисти у Сирији“. Саопштено је да је Катар предао новац групи повезаној са Ал Каидом која се бори у Сирији, и агентима безбедносне службе Ирана.

Фајненшел тајмс“ истиче да је трансакција извршена у априлу. Избор близак катарској влади рекао је да је „исплата извршена“.

Непознате наоружане особе су у децембру 2015. године киднаповале катарске ловце са соколовима из кампа у пустињи Наџаф на југозападу истоимене провинције у близини границе са Саудијском Арабијом. Према подацима извора у ирачкој полицији, међу отетима су били чланови владајуће породице Катара.

Преговори за ослобађање талаца трајали су више од годину дана између Ирана, Катара и либанског покрета Хезболах. У априлу је 26 ловаца пуштено и предато амбасадору Катара у Ираку.

У понедељак су Египат, Саудијска Арабија, Бахреин и Уједињени Арапски Емирати објавили да је дошло до прекида дипломатских односа са Катаром, оптужујући Доху за подршку терористичким организацијама и дестабилизацију ситуације на Блиском истоку. Касније су ове мере предузеле и влада источног дела Либије, Јемен, Малдиви и Маурицијус.

 

Twitter

Пратите нас на Твитеру и први сазнајте оно што други прећуткују.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала