Нова хапшења у турској војсци због веза са Гуленом

© REUTERS / Osman OrsalТурска полиција
Турска полиција - Sputnik Србија
Пратите нас
Турске власти ухапсиле су 60 војника и издале налоге за хапшење још 128 људи у операцијама против мреже муслиманског свештеника Фетулаха Гулена који живи у егзилу у САД, а кога Анкара оптужује за прошлогодишњи неуспели покушај пуча, јављају локални медији.

Власти су у рацијама ухапсиле војнике пре свега у средишњој турској провинцији Конји. Хапшења су обављена и у 32 друге провинције, преноси Ројтерс, позивајући се на турски дневник „Хуријет“.

Турска полиција - Sputnik Србија
Турска: Због пуча приведено 57 бивших радника берзе

Истовремено, државна агенција „Анадолија“ јавила је да су издати налози за хапшење 128 људи повезаних са компанијом „Кајнак холдинг“, која је била повезана са Гуленовим покретом пре него што су је власти преузеле.

Од 128 људи, за чије хапшење су издати налози, наводи турска агенција, 39 особа је до сада већ ухапшено у операцији изведеној у Истанбулу и седам других провинција.

Званичних коментара о хапшењима за сада нема.

Јуче су турске власти ухапсиле локалног директора „Амнести интернешенела“ и још 22 адвоката у провинцији Измиру због сумњи у њихову повезаност са Гуленовом мрежом, саопштила је та организација за заштиту људских права.

Око 50.000 људи ухапшено је од када је прошлог јула у Турској изведен покушај пуча, док је око 150.000 људи смењено или суспендовано, укључујући војнике, полицајце, професоре и државне службенике, због наводних веза са Гуленовим покретом.

Гулен, који живи у самонаметнутом егзилу у Пенсилванији од 1999. године, негирао је умешаност у покушај пуча и осудио га, напомиње британска агенција.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала