У прелепом амбијенту виле „Ерба“ на језеру Комо, где је компанија „Цептер“ уприличила прославу поводом 30 година постојања, Спутњик је разговарао са Енриком Дерфлингером, најпознатијим италијанским куваром, четири пута номинованим за награду најбољег кувара света.
„Ово је моје родно место, увек му се изнова враћам. Тренутно сам ангажован с друге стране језера у луксузном хотелу са седам звездица. Велика ми је част да поново кувам за господина и госпођу Цептер и њихове сараднике. Познајем породицу Цептер дуги низ година, партнери смо. Они производе најбоље посуђе, које често користим. Поводом јубилеја фирме, кувам свој познати рижото који сам спремао краљици Енглеске, а захваљујући њему сам добио награде за најбољег кувара Италије, Европе и света“, рекао је Дерфлингер за Спутњик.
Почели сте да градите озбиљну међународну каријеру када сте били веома млади. Шта Вас је привукло кулинарству?
— Почео сам да се интересујем за кување са 14 година, када смо живели у месту преко пута језера. Моја мајка је одличан кувар, држала је малу траторију, тако да сам ја ишао у школу овде у Белађу, на језеру. Онда сам почео да путујем свуда по свету, радио сам у много ресторана. Временом сам напредовао и имао ту срећу да кувам бројним познатим личностима, политичарима, глумцима, бизнисменима…
Ви сте први и једини Италијан који је био запослен као лични кувар британске краљевске породице. Каква сећања носите из тог периода?
— То су биле три фантастичне године. За тај период ме вежу прелепе успомене. Била је велика част радити за њих. Сви су изузетно добри људи, путовао сам са њима широм света. То је дефинитивно један од најбољих периода у мом животу.
После тога сте постали званични кувар у Белој кући током мандата Џорџа Буша. Шта је Буш највише волео да једе?
— Посао у Вашингтону је био једно потпуно ново искуство за мене. Све је било другачије у односу на Лондон. Буш је волео да једе много меса, а њега смо набављали са фарми из Тексаса. Печења и стекови су му били омиљени.
Такође, имали сте прилику да кувате за бившег председника СССР-а Михаила Горбачова.
— Спремао сам му свој рижото у Лондону, када се састао са председником Реганом први пут након завршетка Хладног рата. У то време Реган је био председник, а Буш заменик председника. Тој вечери су присуствовали и краљеви и премијери.
Ко је више пробирљив кад је реч о храни? Руси или Американци?
— Можда највише Енглези…
Кували сте на церемонијама отварања Олимпијских игара у Пекингу и Лондону. Које познате личности сте упознали тамо?
— Скоро све. У Лондону су биле делегације сто земаља света. Сви краљеви и краљице. Било је другачије него у Кини.
Припремали сте храну и на два самита, Г8 и Г20. Који светски политичар највише воли италијанску кухињу?
— То је добро питање. Можда Путин! Он зна много о италијанској кухињи. Пријатељ је са Берлусконијем, који има вилу овде на језеру. Путин му је долазио у посету неколико пута.
Да ли сте га упознали?
— Да, видели смо се неколико пута. Два-три пута у Москви и два пута у Италији.
Ви сте пријатељ са холивудским звездама као што су Бред Пит, Џорџ Клуни, Леонардо Дикаприо. Какве су највеће светске звезде приватно? Да ли воде рачуна о исхрани?
— Радио сам за све њих. Изненадили бисте се када бисте знали колико су они нормални и једноставни људи. Кувао сам им неколико пута на гала вечерама које су приређивали широм света. Том Круз је последњи кога сам упознао. Дошао је на отварање мог последњег ресторана на Тајвану.
Да ли волите да кувате себи? Које Вам је омиљено јело?
— Волим да једем једноставну, лагану, а укусну храну. Наравно, преферирам италијанску и европску кухињу. Не волим компликована јела. Свакако без много састојака и без много „забуне“ у тањиру. Срећа је да овде у Италији имамо изузетно квалитетне производе, па је лако направити добро јело.