Путин: Нећемо предати Сноудена Америци ни под каквим околностима

© AFP 2023 / Olga MALTSEVAВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изјавио је у интервјуу америчком режисеру Оливеру Стоуну да Русија „ни под каквим околностима“ неће предати САД бившег сарадника ЦИА Едварда Сноудена.
Амерички режисер Оливер Стоун и председник САД Владимир Путин током интервјуа - Sputnik Србија
Путин Стоуну: Ако те нису тукли, сад ће да те туку

Књига-транскрипт Стоуновог интервјуа са Путином објављена је у Америци. 

„Не, ни под каквим околностима, зато што он није злочинац“, одговорио је руски лидер на питање о могућем испоручивању Сноудена. Он је, такође, нагласио да бивши сарадник америчких специјалних служби у Русији није нарушавао законе и додао је да између Русије и САД у овом тренутку не постоји споразум о екстрадицији. 

Путин је негирао Стоунову тврдњу да је Сноуден био „пион“ у политичким играма Русије и Америке. 

„Сматрам да грешите. Он би био пион да је био издајник. А он није издајник… Он је личност и има сопствени став и бори се за тај став“, навео је председник. 

Сноуден је у јуну 2013. године предао „Вашингтон посту“ и „Гардијану“ низ тајних материјала о програмима америчких и британских специјалних служби за праћење преко интернета. 

Он је одлетео у Хонгконг, а одатле у Москву, где је добио привремени азил од годину дана, под условом да прекине своју делатност против САД. У августу 2014. Сноуден је добио трогодишњу боравишну визу, која му је у јануару ове године продужена до 2020. године.

Русија предлагала Америци сарадњу у ПРО

Амерички режисер Оливер Стоун на забави у част 70. годишњице Међународног филмског фестивала у Кану. - Sputnik Србија
Оливер Стоун: Успео сам да изнервирам Путина (видео)

Путин је Стоуну испричао да је Москва предлагала Вашингтону да сарађују у вези с питањем противракетне одбране уочи иступања САД из споразума 2001. године, али да је одбијена. 

„Покушавали смо да га убедимо (председника САД Џорџа Буша Млађег), да му покажемо  - и то није дало никакве резултате – да је то била претња за нас. У одређеној етапи амерички партнери су, на нивоу министарстава одбране и иностраних послова, говорили да разумеју наша страховања. Морам да кажем да смо предлагали да радимо заједно на систему ПРО – Сједињене Државе, Европа и Русија. На крају су наши партнери, нажалост, одустали од овог предлога…“, рекао је Путин. 

Изјаве о сукобу Русије са сунитима су провокација

Саопштења о томе да ће се Русија пре или касније сукобити са сунитским светом представљају провокацију, рекао је Путин. 

„Увек има оних који говоре да ћемо пре или касније ми ступити у сукоб са сунитским светом. Сматрам да је то провокација. Многи и у арапском свету и у Турској разумеју какве су наше намере. Има и оних који се са тим не слажу, али наш став је јасан. Наш је циљ да подржавамо легитимне власти и да спречимо дезинтеграцију сиријске државе, јер ће та територија, иначе, постати нова Либија или нешто још горе. Или друга Сомалија. Као друго, наш је циљ да се боримо против тероризма. И то није мање важно питање за нас“, навео је Путин. 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала