Како каже, прво је неопходно имати добар пиринач, а остaло је све лако.
За рижото вам је потребно само 4 или 5 састојака. Свеже биље, добар пармезан, добар маслац, црвени сицилијански гамбори. Помешајте све то и добићете изванредно јело.
Рецепт за „Рижото краљице Викторије“:
— 350 г карнароли пиринча;
— сицилијански црвени шкампи (10-12 комада);
— 35 г маслаца;
— 35 г пармезана;
— 1 шоља савојског сувог вермута на почетку и пола шоље на крају;
— помешати свеже биље мајчине душице и комораче, мало уља и лука и рибље чорбе припремљене са љускама шкампа, целер и шаргарепу.
Припрема:
Пустите да се лук осуши у тигању, после га ситно исецкати и пропржити са путером и маслиновим уљем, затим додати пиринач. Добро пропржити, помешати са пенушавим белим вином и додати мало рибље чорбе. Динстати око 15 минута. На почетку додати 2/3 ољуштених шкампа, а преостале скувати са пиринчем. На крају помешати маслац, пармезан, маслиново уље, свеже зачинско биље и чашу сувог вермута.