Нове америчке санкције нису координисане са ЕУ

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаПотпредседник Европске комисије за енергетску унију Марош Шефчович на конференцији за медије
Потпредседник Европске комисије за енергетску унију Марош Шефчович на конференцији за медије - Sputnik Србија
Пратите нас
Могуће нове америчке санкције Русији могле би да утичу на тако осетљиво питање као што је изградња гасовода „Северни ток 2“, о њима би требало да се расправља са Европском унијом, изјавио је у интервјуу за Спутњик потпредседник Европске комисије за енергетску унију Марош Шефчович.
Поглед на Капитол у Вашингтону - Sputnik Србија
Конгрес се спрема за обуздавање Русије

Пројектом се предвиђа изградња две линије гасовода укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње од руске обале преко Балтичког мора до Немачке. Планирано је да се нови гасовод изгради поред „Северног тока“.

С обзиром да америчке санкције могу да утичу на тако осетљиво питање као што је „Северни ток 2“, Шефчович сматра да би о њима требало да се „разговара и усклади са Европском унијом“ пре него што се уведу.

„Објаснили смо нашим америчким партнерима да је ово осетљиво питање и да због тога треба да га разматрају са нама“, додао је он.

Он је додао да су Европска унија и САД разматрале увођење економских санкција Русији пре њиховог објављивања.

„До сада су сви режими санкција (против Русије) које је уводила (ЕУ), успостављани на хармоничан начин (са америчком страном). Односно, пре него што смо их објављивали оне су разматране и усаглашаване (између ЕУ и САД)“, рекао је Шефчович.

„Желимо да сачувамо тај хармонизовани приступ у увођењу санкција и у будуће“, додао је он.

Председник Европског савета Доналд Туск - Sputnik Србија
ЕУ продужује санкције Русији

На питање да ли Европска комисија припрема неке нове санкције против Русије, зато што су слични предлози учињени у Сједињеним Америчким Државама, он је одговорио: „Не“.

Он је додао да „постоје предлози за строжије америчке санкције Русији“ и да „могуће нове санкције нису координисане са нама (ЕУ)“.

Амерички Сенат је 15. јуна завршио процедуру одобравања нацрта закона којим се предвиђају санкције Русији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала