Озбиљна држава: Црна Гора купује хеликоптере, радаре, оклопна возила...

© REUTERS / Paul HannaНАТО хеликоптери АХ-64 Апач
НАТО хеликоптери АХ-64 Апач - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Црна Гора ће на одбрану у првим годинама чланства у НАТО-у потрошити готово 110 милиона еура, казали су из Министарства одбране.
Застава Црне Горе се војори изнад Котора - Sputnik Србија
Тресла се Црна Гора, у Србији тло мирно

Средства ће улагати по приоритетима. У овом тренутку то су, како су рекли, набавка хеликоптера, радара за надзор ваздушног простора и оклопних возила. Што се тиче модернизације, већ је започета конверзија ракетних топовњача у патролне бродове.

„За набавку и модернизацију опреме највећег приоритета планирана су и највећа средства, у висини од 70.800.000 евра, за период до 2020. године. У ову групу улазе сви горенаведени приоритети. За набавку и модернизацију опреме средњег приоритета планиран је износ од 22.845.000 евра, и за приоритете најнижег нивоа износ од 16.250.000 евра“, саопштено је „Вијестима“ јуче из Министарства.

Делегација Министарства, са министром Предрагом Бошковићем на челу, обишла је почетком недеље водећи ваздухопловни сајам — „Ле Бурже“ у Француској.

„Вијести“ су у петак објавиле да би војска могла ускоро бити појачана са три хеликоптера, радаром и оклопним возилима да би ти трошкови, према незваничним информацијама, могли износити од око 45 до максимум 50 милиона евра.

Заставе Украјине и НАТО-а - Sputnik Србија
Пред вратима НАТО-а: Украјина сања да постане Црна Гора

На питање да ли је на сајму договорена куповина и, уколико јесте, са којим компанијама и која опрема је у питању, из Министарства су јуче казали: 

„С обзиром на то да је реч о набавкама велике вредности, које ће се финансирати кроз вишегодишње (5 и више година) издвајање средстава, током састанака су углавном остварени иницијални контакти који представљају почетак могуће сарадње“.

Међутим, нису одговорили на питање да ли је заинтересована конкретно за три хеликоптера и о којим моделима је реч.

О томе ће се одлучивати највероватније до краја јула, а средства би се обезбедила од продаје старе и непотребне опреме, а део је предвиђен буџетом и од донација.

„Средства која добијемо од продаје застарелих и дотрајалих система уложићемо у модернизацију и набавку нових, модернијих и ефикаснијих система“, појаснили су јуче.

Министарство рачуна и на новац од донација, а оклопна возила би набавили од немачке донације од 2,1 милион евра и америчке, чији ће износ ускоро бити утврђен.

Црна Гора постала је чланица НАТО-а 5. јуна, а Бошковић би требало 29. јуна да учествује на састанку министара одбране земаља-чланица у Бриселу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала