Саудијци спречили напад на главну исламску светињу

© REUTERS / Saudi News Agency/Handout via REUTERSСаудијски полицајци на месту где се бомбаш-самоубица разнео у Меки
Саудијски полицајци на месту где се бомбаш-самоубица разнео у Меки - Sputnik Србија
Пратите нас
Службе безбедности Саудијске Арабије спречиле су у петак терористички напад на Свету џамију у Меки, главну светињу исламског света у чијем центру се налази Каба. Током операције неутралисања самоубице рањено је пет полицајаца и шест странаца, а власти су саопштиле да је напад припреман из иностранства.
Саудијски принц Мухамед бин Салман ел Сауд - Sputnik Србија
Саудијски краљ сменио принца принцем

Инцидент се догодио дан пре Ид ел Фитре (Рамазански бајрам који 2017. године пада 25. јуна), једног од два главна празника ислама којим се обележава крај светог месеца Рамазана.

Спречени напад

Министарство унутрашњих послова Краљевине саопштило је да су нападачи пронађени на три места, у Џеди и у два места у Меки, у четвртима Асили и Аџијаду. Друга четврт налази се у непосредној близини Свете џамије.

„Снаге безбедности осујетиле су планирани терористички напад против безбедности Свете џамије и верника“, цитирала је државна новинска агенција СПА изјаву Министарства.

Мушкарац који се спремао да изврши напад откривен је и блокиран у двоспратној кући у Аџијаду, али је он отворио ватру на полицију, а онда активирао експлозивну направу.

Кућа се од експлозије срушила, а шест странаца је рањено и хоспитализовано. Пет припадника МУП-а задобило је лакше повреде.

Обавештајне службе ухапсиле су пет особа у вези са планираним нападом, укључујући и једну жену, саопштило је Министарство унутрашњих послова. Њихова имена нису наведена у интересу истраге.

Напад режиран у иностранству

Полиција наставља да прикупља доказе на лицу места и покушава да утврди идентитет бомбаша-самоубице, наводи се у саопштењу.

Саудијски краљ Салман - Sputnik Србија
Саудијска Арабија: Не треба нам турска база

Истовремено, Министарство унутрашњих послова Саудијске Арабије саопштило је да је напад у Меки припремљен у иностранству.

Циљ планираног напада био је дестабилизација безбедности и стабилност у земљи, саопштило је Министарство.

„Терористичка мрежа чији су планови осујећени, нарушила би сваку светињу нападом на Свету џамију… Они су испуњавали планове којима се контролисало из иностранства и који су имали за циљ да наруше безбедност и стабилност земље“, наводи агенција СПА саопштење Министарства.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала