Ово није наручен текст — Џорџ Орвел постао главни уредник Си-Ен-Ен

© Flickr / Matt BillingsСи-Ен-Ен
Си-Ен-Ен - Sputnik Србија
Пратите нас
Најбољи доказ да Си-Ен-Ен не функционише као медијска кућа, већ са намером да утиче на америчку државну политику, јесте најновији пример непуштања текстова на руске теме без посебног одобрења. Медији у Америци су у великој кризи, поверење у њих је пољуљано и питање је како ће се из тога извући.

„Нико не сме да објављује било какав материјал који се тиче Русије пре него што дође до мене и Џејсона“, наведено је у интерној електронској преписци Рича Барбијерија, главног уредника Си-Ен-Еновог сајта посвећеног вестима из света бизниса.

Мејл за интерну употребу послат запосленима ипак је „проваљен“. Да ли ће и за то бити оптужени руски хакери, као у случају наводног мешања у председничке изборе, тек наводе из писма је објавио портал „Базфид њуз“.

До нових строжих ограничења о покривању руских тема дошло је након што је телевизија Си-Ен-Ен са сајта уклонила чланак о „везама“ тима председника САД Доналда Трампа са Руским фондом за директне инвестиције.

Си-Ен-Ен поново емитује из Русије - Sputnik Србија
Си-Ен-Ен уклонио текст о Трамповим „везама“ са Русима

„Прича не задовољава стандарде редакције Си-Ен-Ена, она је уклоњена. Линкови на материјал не раде“, наводи се у „објашњењу“, ако би се то тако могло назвати.

„Заправо, ту образложења и нема. Неки говоре о повреди новинарске етике управо зато што образложења за то повлачење нема“, каже за Спутњик политички консултант у Вашингтону Ђорђе Милошевић.

Он, међутим, напомиње да је од тога занимљивији мејл главног уредника који је „процурио“ у јавност и наредба да ће убудуће вести у вези са Русијом морати да прођу кроз његове руке.

„То је новина о којој се причало јуче и јутрос у појединим америчким медијима“, указује Милошевић.

Си-Ен-Ен је, подсећа он, сврстан на страну која не гледа благонаклоно на нову администрацију, о чему је и Трамп неколико пута говорио, стављајући у исти кош неколико важних медија. Поред Си-Ен-Ена, ту су и „Вашингтон пост“ и „Њујорк тајмс“.

„Ако гледамо ширу слику свега тога реч је о константном притиску америчких мејнстрим медија на Трампову администрацију. Сваки његов сарадник је под присмотром у смислу да ли је имао неке контакте са руским званичницима или људима из руског бизниса“, истиче Милошевић.

Он, међутим, додаје да се у последње време стиче утисак да је Русија у тим причама само средство у борби демократа против Трампа и њихове жеље да он што пре оде са председничке функције.

Улаз у седиште Си-Ен-Ена - Sputnik Србија
Си-Ен-Ен строго: Све што је везано за Русију прво кроз уредничке руке

На питање да ли је раније било забележено да су се амерички медији тако снажно и отворено сврстали на једну страну, Милошевић каже да би се могло рећи да је у сличној ситуацији као Трамп био само Ричард Никсон далеких седамдесетих година година прошлог века.

„У скоријој историји нико није пролазио кроз ништа слично. Можда у поједином тренутку Бил Клинтон око опозива средином деведесетих година прошлог века, али сигурно ништа у овој мери“, каже политички консултант у Вашингтону.

На питање да ли се онда може говорити о постојању независних медија у САД, Милошевић каже да се нада и верује да постоје барем независни новинари у оквиру тих медија.

„Сигурно је да су медији у Америци у великој кризи, као и широм света. И поверење у њих је пољуљано. Америка је сада врло подељена и то се види по тој политичкој линији између демократа и републиканаца. То пре 10 година није било ни близу. То је нешто што је велики проблем и не знам како ће изаћи из тог проблема“, каже Милошевић за Спутњик.

По оцени политичког аналитичара Јована Боснића, који је до пре неколико година живео у Канади, најновији случај забрана у Си-Ен-Ену је најбољи доказ да та телевизија не функционише као медијска кућа, већ са намером да утиче на америчку државну политику.

Рођен на америчком континенту, где је донедавно живео, као добар познавалац тамошњих прилика Боснић наводи да Си-Ен-Ен унапред одреди наслов и суштину текста, а оно што новинар донесе са терена уклапа се у оно што централа тражи.

Доналд Трамп грли америчку заставу на митингу у Тампи - Sputnik Србија
Си-Ен-Ен: Над Трампом облак, а нигде кишобрана

„Овога пута нису имали тачне податке, а ставили су их на сајт и схватили да је у питању лажна прича. И нису само повукли причу, него су је обрисали и из архиве. То значи да смо стигли до времена које је Орвел најавио у својој чувеној књизи ’1984‘“, каже Боснић.

Зато он сматра да је Си-Ен-Ен први пример за Орвелов „мемори хол“ (memory hole), односно рупу у меморијској грађи, када се бацају вести и прави нова верзија историје.

Управо онако како је у својој чувеној књизи предвидео Орвел, где је у надлежности министарства истине систематски реконструисан сваки потенцијални историјски документ. Наравно, тако што ће преправити историју у складу са државном пропагандом. Си-Ен-Ен је отишао и корак даље. Он би да је и креира. А Трамп се ту никако не уклапа.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала