Бурна реакција Турске због пуцања на њихов брод у Егејском мору

© SputnikРуска фрегата "Сметљиви"
Руска фрегата Сметљиви - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска је снажно осудила поступак грчке обалске страже која је данас пуцала на турски теретни брод у Егејском мору, оценивши да је то несразмерни акт којим је занемарено најосновније право на живот.

"Нема оправдања због пуцања на ненаоружан комерцијални брод који је превозио терет између две турске луке. Наша једина утеха је да нико није убијен или повређен у инциденту", наводи се у саопштењу турског Министарства спољних послова, преноси Ројтерс.

Капетан теретног брода Сами Калкаван рекао је раније данас да је грчка обалска стража отворила ватру на његов брод након што је он одбио да послуша наређење да пристане у луку у Егејском мору.

Хеликоптер - Sputnik Србија
Грчка: Срушио се хеликоптер, двоје погинулих

"Обалска стража тражила је да брод хитно пристане у луку Родос и ми то нисмо прихватили. Они су желели да провере брод, а ми то нисмо прихватили. Они су рекли су да ће пуцати уколико не станемо и урадили су шта су рекли", рекао је Калкаван, који није објаснио зашто није желео да брод буде прегледан.

Грчка Обалска стража данас је отворила ватру на турски теретни брод уз обалу Родоса као знак упозорења.

Теретни брод „М/В АЦТ“ превозио је челик из јужне луке Искендерун до Измита на северозападу, када га је грчка Обалска стража позвала да промени курс ка Родосу, преноси турски лист „Дејли сабах“.
Капетан брода изјавио је да брод има најмање 16 рупа од метака, а да чланови посаде нису повређени упркос ризику.

Брод је, како се наводи, пловио у међународним водама, а његов капетан је одговорио да неће пратити ову директиву и обавестио турску Обалску стражу о инциденту.

Након што брод није одреаговао на захтев, грчка Обалска стража је отворила ватру прво пуцајући у ваздух, а затим и на брод.

Још два брода Обалске страже пристигла су у ту област са оближњег острва Сими, наводи се.

У првобитном саопштењу, Министарство спољних послова Турске навело је да је у контакту са надлежним властима.

У ту област послата су и два брода турске Обалске страже.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала