Руска војска открила тајна документа о рату против Јапана

© Sputnik / Nikolay Maksimov Совјетски тенкови Т-34 у нападу
Совјетски тенкови Т-34 у нападу - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство одбране Русије скинуло је ознаку тајности са више од 30 докумената о сарадњи СССР-а и Кине у периоду од 1937. до 1945. године у борби против Јапана, изјавила је главни архивар Централног архива војног ресора Викторија Кајаева.
Руски специјалци у гас маскама - Sputnik Србија
Руска војска добила гас маске нове генерације

Представник Министарства одбране саопштио је да су ознаке тајности са докумената скинуте уочи Треће међународне војно-научне конференције, посвећене 80. годишњици од почетка агресије Jапана на Кину и одлучујућем доприносу Совјетског савеза у завршници рата.

Према речима Кајаеве, специјално за конференцију ознака тајности је скинута са 34 документа Централног архива Министарства одбране који одражавају односе СССР и Кине.

„Најинтересантнији и јединствени документ је текст ултиматума маршала Васиљевског који је послат главном команданту Квантунске армије“, саопштила је Кајаева.

У документима се откривају детаљи о помоћи коју је СССР пружио Кини, између осталог о помоћи у обуци војних стручњака и кинеских пилота, као и о материјалној и војно-техничкој помоћи.

Конференција ће бити одржана од 5. до 6. јула у Москви.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала