Офсајд у Заливу: Да ли ће Катар изгубити Мундијал

© AFP 2023 / KARIM JAAFARМеђународни стадион Калифа у Дохи, Катар.
Међународни стадион Калифа у Дохи, Катар. - Sputnik Србија
Пратите нас
Дипломатска криза у Персијском заливу могла би да се прелије и у свет фудбала зато што Катар ризикује да изгуби право да организује ФИФА Светско првенство 2022.

Како тензије у Заливу расту, Катар све више ризикује да изгуби право да организује Мундијал 2022, услед блокаде које су му наметнули Саудијска Арабија и њени савезници.

Небодери у једној од централних улица главног града Катара, Дохи. - Sputnik Србија
Немачки обавештајци помажу у истрази против Катара

Новинар, добитник „Орвелове награде“ и професор универзитета у Џорџтауну Анатол Ливен рекао је за РИА Новости да несташица грађевинског материјала изазвана блокадом може представљати озбиљан ударац напорима Катара да изгради инфраструктуру неопходну за одржавање првенства.

„Иран и Турска енергично подржавају Катар како би земља добила преко потребну храну. Међутим, они не могу да обезбеде испоруку грађевинског материјала за сектор који се већ нашао у проблемима. То би могло да изазове озбиљне проблеме у Катару уколико би то довело до пресељења светског првенства у неку другу земљу, имајући у виду колико је Катар већ уложио у ову манифестацију“, рекао је Ливен.

Међутим, Ганим ел Кувари, извршни директор комисије која надгледа припреме за организовање Светског првенства 2022, рекао је да дипломатска криза и блокада немају утицаја на грађевинске радове везане за предстојећи турнир.

Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Бахреин и Египат су 5. јуна прекинули дипломатске односе и комуникацију са Катаром, оптужујући ту заливску земљу да подржава тероризам и меша се у њихове унутрашње односе. Малдиви, Маурицијус и Мауританија су се придружили блокади, док су Јордан и Џибути одлучили да смање ниво дипломатских односа са Катаром.

Крајем јуна, Саудијска Арабија и савезници упутили су Катару листу од 13 захтева, међу којима су прекид дипломатских односа са Ираном, затварање турске војне базе у тој земљи, гашење ТВ канала Ал Џазира, као и престанак подршке Муслиманском братству, организацији забрањеној у Русији.

Званична Доха је у уторак саопштила да су захтеви нереални, али да је спремна на наставак дијалога којим би се решила дипломатска криза. У међувремену, у заједничкој изјави Саудијске Арабије и њених савезника наведено је да ће се блокада наставити док Катар не промени своју политику „набоље“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала