Васко Попа опет међу Србима

Орбита културе 08.07.
Пратите насTelegramOdyssey
У емисији „Орбита културе” откривамо да ли је Васко Попа, песник за кога су светске поете давно утврдиле да је кандидат достојан Нобелове награде, данас — 95 година од рођења — помало скрајнут и заборављен и да ли ће споменик који ће му бити подигнут у близини Ташмајдана вратити песника „Коре” и „Непочин поља” међу нас.

О писцу, преводиоцу, уметнику који је у своје дело унео и хумор и мистику, и модерност и језик народних бајалица и брзалица, разговарали смо са познаваоцима његовог дела, Предрагом Петровићем са Филолошког факултета, Светланом Шеатовић са Института за књижевност и Александром Јовановићем, професором Учитељског факултета у Београду.

Слушајте нас и сазнајте шта је остало од некадашњег југословенског издавачког гиганта — „Дечјих новина“ из Горњег Милановца, о коме сведочи и недавно отворена изложба у Народној библиотеци Србије.

Шта својим театарским читањем уметности али и стварности поручује „Нови тврђава театар“, фестивал који се сутра затвара у Вили „Станковић“ у Чортановцима, открива нам његов оснивач и селектор Вида Огњеновић.

Колико је исплативо објављивати дела намењена елитној публици и да ли се и колико књигама може мењати и изоштравати поглед на свет, за Спутњикову „Орбиту културе“ говори Бора Бабић, власница и главна уредница „Академске књиге“ из Новог Сада. Сазнајте и шта нас очекује на овогодишњем „Бољшој фестивалу“ који почиње за неколико дана, ко су гости и каква ће се музика свирати на Мећавнику.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала