Глас оних који су преживели пакао логора НДХ

Спутњик интервју - Иван Јовић и Моња Јовић
Пратите нас
Гости Спутњика вечерас од 21 сат су редитељ и директорка документарног филма „Завештање“, сведочанства оних који су преживели геноцид у Независној држави Хрватској, Иван и Моња Јовић. После београдске премијере, филм је приказан у Републици Српској, а интересантна је чињеница да је највише публике имао у Хрватској.

С ауторима разговарамо после пројекције на Међународном филмском фестивалу у Москви, где је „Завештање“ приказано као посебан гост фестивала.

Питаћемо их како је публика у земљи са јаком антифашистичком традицијом реаговала на ово остварење, које поред уметничког има и велики значај као историјски документ о догађајима о којима се последњих седамдесет година на нашим просторима углавном ћути.

Говорићемо о мучном наслеђу геноцида, почињеног не само у логорима већ и на кућном прагу, које жртве, јунаци филма, носе кроз живот без мржње и осветољубивости.

Ауторе ћемо питати и шта је пресудило да у нашем народу готово да не постоји култура сећања.

Сазнајте и на који начин ће филм убудуће бити промовисан и које су светске институције заинтересоване да располажу овим драгоценим архивским материјалом, снимљено је стотину људи који су прошли Јасеновац и дечје логоре у НДХ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала