Скандал тресе Британију: Хиљаде људи умрло због заражене крви

© AP Photo / Niranjan ShresthaТрансфузија
Трансфузија - Sputnik Србија
Пратите нас
Велика Британија спровешће јавну истрагу о зараженој крви која је ’70-их и ’80-их година прошлог века коришћена код пацијената у Државној здравственој служби, а процењује са да је то узроковало око 2.400 особа, саопштила је данас британска Влада.
Навијачи Велса пре утакмицу између Велса и Белгије у Кардифу - Sputnik Србија
Хуманост на делу: Велшани дали крв за рањеног навијача Партизана

Током ’70-их и ’80-их година прошлог века крвни производи који се достављају Државној здравственој служби били су заражени вирусима попут хепатитиса Ц и ХИВ-а, због чега је хиљаде људи добило хемофилију или друге болести, преноси Ројтерс.

Британски министар здравља Филип Дјун казао је да су многи документи јавно објављени, што је дало „свеобухватну слику догађаја и одлука донетих у то време“.

„Ипак, схватам да онима који су погођени ови потези нису довољно напредни да пруже одговоре које желе да добију о томе шта се десило. У светлу забринутости и извештаја о новим доказима, важно је да разумемо обим онога што се тврди и шира питања која се јављају“, рекао је Дјун у Парламенту.

Како се наводи, са породицама жртава консултоваће се о томе каква ће истрага бити предузета.

Према извештају посланика из 2015. године, Одељење за здравство је проценило да је више од 30.000 особа могло да буде заражено вирусом хепатитиса Ц између 1970. и 1991. године, када је Британија из САД увезла крвне производе, али да је свега 6.000 идентификовано.

У периоду од 1978. до 1985. године идентификовано је 1.500 особа са вирусом ХИВ-а.

До истраге је дошло након што су лидери свих водећих политичких партија, осим владајуће конзервативне, написали заједничко саопштење премијерки Терези Меј у коме су захтевали истрагу.

„Деценијама су особе са поремећајем крварења и њихове породице тражили истину. Уместо тога, Влада им је казала да никаква грешка нија направљена и одбијала да објави доказе о непажњи и прикривању. Коначно ће имати прилику за правду“, рекла је извршна директорка Друштва за хемофилију Лиз Керол. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала