Природне бомбе на Јамалу: 700 места на којима се може десити катаклизма (видео, фото)

© REUTERS / Ilya Naymushin / Острво у заливу Бирјуса на реци Јенисеј у Тајга округу код сибирског града Краснојарск.
Острво у заливу Бирјуса на реци Јенисеј у Тајга округу код сибирског града Краснојарск. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Стручњаци упозоравају на око 700 места на Јамалу на којима би могло доћи до нових арктичких експлозијама због одмрзавања пермафроста.

Научници су пожурили на место последње експлозије у тундри која је направила кратер од око 50 метара дубине, услед страха за безбедност кућа и индустријских постројења, пише „Сајберијан тајмс”.

Почели су да се појављују детаљи о прошлонедељној експлозији метана на арктичкој обали: изненадан и заглушујући удар изазван експлозијом у земљи у близини кампа северних јелена, пожар који је запарао небо и беснео неколико минута близу места експлозије, огромни комади угљенисаног пермафроста који су се обрушили у кратер дубок око 50 метара а који се одмах напунио водом.

Ирваси и пси разбежали су се у страху. Песак и трава осветлили су интензивном врелином ерупцију која је описана као „огроман ватрени пламен после кога се појавио стуб дима“.

На лице места на полуострву Јамал, убрзо по експлозији, дошли су научници, упркос упозорењу да се, услед отопљавања које доводи до одмрзавања пермафроста и ослобађања метана који је хиљадама година остао замрзнут, могу очекивати нове експлозије.

Земљиште је „набубрило“ на више од 700 места на Јамалу, локацији познатој као „крај света“, и оне су идентификоване као потенцијална места будућих експлозија, али и то је само „врх леденог брега“.

Професор Василиј Бојавленски, водећи руски стручњак за недавно примећени феномен „експлозивних кратера“ прекинуо је одмор на Црном мору како би испитао остатке земљишта после експлозије.

Експлозија и рупа коју је створила у земљи у близини села Сејака последња је од десетак које су од 2014. године направиле кратере у арктичкој Русији, углавном на Јамалу.

„Нама је важно да знамо шта нам је чинити јер се експлозија може десити било где. Може оштетити стамбене блокове, цевоводе или пруге“, рекао је Александер Мазаров, заменик гувернера Јамалско-Ненецке области.

Јамал има највећу концентрацију природног гаса на планети, која би могла бити угрожена експлозијама тла.

Др Богојавленски, заменик директора Института за истраживање нафте и гаса у Москви, покушао је да употреби мерач дубине потопљеног кратера, али је он био сувише дубок.

Уз помоћ најлона за пецање измерио је да је кратер дубок више од педесет метара.

Он је утврдио да све мање гаса остаје у тлу Јамала.

На другим местима, гас пролази површином тла, али смрзнути површински слојеви у близини места последње експлозије могли би представљати „метанске џепове“ са јаком експлозивном силом.

Такве експлозије могле би разбацати тоне и тоне стена по неколико стотина метара унаоколо, наводи се у једном извештају са Јамала.

„Нестанак гаса јавља се у свим земљама света и на копну и на обали, али ово што се дешава на Арктику је прејако. Ово што смо видели је снажан одлив гаса у океан који је изазвао глобални нестанак гаса у дубљим слојевима тла“, рекао је  Богојавленски.

Сеизмички сензори забележили су експлозију око 11 часова 28. јуна, 30 километара северозападно од удаљеног села Сејака, око 100 километара од нове, најсавременије арктичке луке Сабета.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала