Формира се западнобалканско економско подручје

© Фото : Kancelarija za saradnju s medijima Vlade SrbijeПредседница Владе Србије Ана Брнабић састала се у Трсту са представницима Светске банке пре учешћа на састанку шефовва држава западног Балкана, у оквиру Берлинског процеса
Председница Владе Србије Ана Брнабић састала се у Трсту са представницима Светске банке пре учешћа на састанку шефовва држава западног Балкана, у оквиру Берлинског процеса - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидери Западног Балкана у Трсту данас ће потврдити формирање регионалног економског подручја, речено је данас у специјалној епизоди „Окружења“ у којој су учествовали министар спољних послова Србије Ивица Дачић, премијер Албаније Еди Рама, премијер Македоније Зоран Заев и генерални секретар Регионалног савета за сарадњу Горан Свилановић.
Кристијан Керн и Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић предлаже царинску унију за земље региона

Свилановић је рекао да је у оптицају било неколико идеја, а да је прошле недеље у Бриселу договорено да се формира регионално економско подручје, што би данас требало да се потврди на Самиту у Трсту.

„ЕУ данас долази са 250 милиона евра, то је више него што је било у Паризу и Бечу (претходни самити)“, истакао је Свилановић, наводећи да оно што ће данас бити прихваћено не сме и не треба да буде замена за чланство.

На питање шта је са Црном Гором, будући да је изнела раније резерве тим поводом, Свилановић је рекао да су све стране прошле недеље прихватиле документ.

„Добро је што је дошло до сагласности о заједничком економском простору. Не прихватамо да је то замена за ЕУ“, био је јасан Дачић, док је Рама истакао да регион уопште није занемарљив када се уједини и изађе заједно на трећа тржишта.

Еди Рама - Sputnik Србија
Еди Рама подржао Вучићеву идеју

Економска криза је оставила последице у региону, рекао је Дачић, али је навео и да сарадњом може да се постигне више, а говорећи о ситуацију у Србији, истакао је да је први процес реформи завршен, да је решено питање високог дефицита, али да је сада потребан раст.

Заев сматра да ЕУ мора директније да помогне региону и да раст не може да се своди на два, три, четири одсто већ на шест одсто и више како би земље региона брже достигле развијене земље ЕУ и како би се мотивисали инвеститори.

Београд и Скопље су успели да привуку највећи број инвеститора, рекао је Свилановић, који истиче да мора да се дође до хармонизације инвестиционих политика и да се нуди нешто што је додатна вредност, а не велике субвенције и јефтина радна снага.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала