Кина клонирала генетски модификованог пса

Пратите нас
Током протеклих 20 година, научници су постигли значајне успехе у области клонирања животиња. Тако је Кина прошле недеље објавила да је постала прва земља на свету која је клонирала генетски дизајнираног пса. Клонирани бигл назван је Лонг Лонг. Он није само први клон створен од генетски модификованог пса, већ је и први клонирани пас.

Процес клонирања паса може да потраје од два па до више месеци. У оквиру једног експеримента научници покушавају да клонирају 10 паса, али модификације у геному могу да се добију код само две јединке. Истовремено, није могуће предвидети степен успешности.

Генетски модификовани пси задржавају репродуктивне способности и могу да се размножавају од 10. месеца. Модификације гена се преносе на следећу генерацију.

Животни век оваквих паса не разликује се од оних „обичних“. Неки медији назвали су Лонг Лонга „суперпсом“, али се научници који су га створили не слажу се с тим. У будућности ће пси обољевати од људских болести, па стога не могу бити названи „суперпсима“.

Технологија генетског модификовања има велику важност за развој медицине, јер помаже у третману тумора и генетских болести.

Наредни корак у истраживањима кинеских научника могло би да буде клонирање мачке.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала