Туск: Србија у ЕУ на крају дијалога са Приштином

© AFP 2023 / Andreas SOLAROПредседник Европског савета Доналд Туск
Председник Европског савета Доналд Туск - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Савета ЕУ Доналд Туск истакао је да Србија може да рачуна на пуноправно чланство у ЕУ по завршетку реформи и дијалога са Приштином.
Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић Бриселу: Дајте нам оквир, да грађане стимулишемо

Он је на заједничкој конференцији за штампу након разговора са председником Србије Александром Вучићем казао да ЕУ рачуна на Србију, као што Србија може да рачуна на ЕУ.

„На крају дијалога стоји пуноправно чланство Србије у ЕУ. То је оно што смо обећали у Солуну и што смо спремни да испунимо“, нагласио је председник Европског савета.

„Србија је направила свој геостратешки избор одлучујући се за европски пут, и ту нема повратка. Надам се да ће после тог избора следити и акције“, рекао је Туск.

Такође, Туск је похвалио Вучића за личну преданост стабилности и безбедности региона који, како је додао, остаје стратешки приоритет ЕУ, као и због тога што се на самом почетку мандата састао са скоро свим суседима и регионалним партнерима.

Он је председника Србије позвао да спроведе реформе за јачање владавине прва истом снагом и с истом доследношћу као и реформе у економији. Председник Вучић изјавио је у Бриселу да је добио чврсту реч председника Европског савета Доналда Туска да ће Србија постати чланица ЕУ када испуни обавезе, али да није било могуће добити конкретан датум.

Осим тога, косовски министар спољних послова Енвер Хоџај изјавио је нешто раније да је Приштина заинтересована за „почетак последње фазе дијалога“ са Београдом која би довела до међусобног признавања.

„Регион је у некој врсти застоја све док нема узајамног пуног признавања Косова и Србије — то би значило потпуну нормализацију односа двеју држава“, навео је Хоџај.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала