Људска жеђ за алкохолом и опијањем вероватно своје корене има у палеолиту и била је јако важна у развијању језика, уметности и религије, тврди научник Патрик Макговерн.
From @cmcolumbus11 & @NPRFood: Patrick McGovern is known as the Indiana Jones of ancient brews. https://t.co/a1n27940W9 pic.twitter.com/xmMYKSwl7H
— NPR Extra (@NPRextra) 05. јул 2017.
Археолог сматра да људи нису почели да узгајају воће и поврће примарно због хране него да би могли да праве алкохол. Од фрагмената талога на посуђу тим овог научника извукао је узорке и поново креирао низ алкохолних напитака које су трошили људи у далекој прошлости.
- „Додир Миде“ је пиће које је направљено на основу узорка из гробова у Турској старих 2.700 година. То пиће „може да прође“ као вино, пиво или као медовина. Прави се од меда, јечменог слада, белог грожђа и шафрана.
- Најстарији ферментирани алкохолни напитак долази из Кине, каже Макговерн. Тамо се „замак Џијаху“, како су га назвали научници, пио пре девет хиљада година. Главни састојци тог пића су плодови глога, кинеско дивље грожђе, пиринач и мед.
- „Теобромин“ се пио у Хондурасу пре 3.400 година. Пиће је тамноцрвене боје, прави се од меда, чилија и кукуруза, а један од састојака је и какао. Такође је и најстарији чоколадни напитак који су људи конзумирали.
- Алкохол се пио на подручјима најстаријих цивилизација. Стари Етрурци су и пре 2.800 година пили пиће на бази јечменог слада и пшенице. Садржао је и лешник, шипак, кестен, мед, детелину, а кували су га у бронзи.
- У Скандинавији су се, откриле су анализе посуђа старог 3.500 година, „загревали“ напитком од пшенице, бруснице, меда, зоби и брескве.
Како би открио који су састојци коришћени за који напитак, Макговерн је приступао дугим и комплексним анализама, али каже, ипак је уродило плодом, пише „Дејли мејл“.
Scientist Patrick McGovern author of Molecular Archeology Theory presented book on alcohol in human history https://t.co/j9Gp8Yi5y7 pic.twitter.com/0o87CJTHEI
— Diario del Vino (@diariodelvino) 12. јул 2017.
„Наш основни циљ је био да пронађемо што је више могуће састојака и на основу тога покушамо да поново направимо алкохолни напитак. И, ево, успели смо“, каже Макговерн, који је написао и књигу, а скраћену верзију студије објавило је неколико научних часописа.
Он сматра да сам људски организам од давнина тражи алкохол. Његова хипотеза је да људи у устима имају ензиме који одвајају молекуле етанола једнако као што у пљувачки постоје ензими који издвајају шећере. Каже да људи нису једини у еволуцији којима је „суђено“ да пију алкохол. И мајмуни су пили течност из ферментираног воћа, каже овај амерички научник.