САД: Тестирано ласерско оружје — 50.000 пута брже од интерконтиненталне ракете (видео)

© AFP 2023 / US NAVY / JOHN F. WILLIAMSЛасерски систем на броду "Понс" америчке морнарице
Ласерски систем на броду Понс америчке морнарице - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка морнарица тестирала је систем ласерског оружја (ЛаВС) у Персијском заливу, извештавају медији у уторак.

Како преноси Си-Ен-Ен, ласерски систем који је способан да се креће брзином светлости и 50.000 пута је бржи од интерконтиненталне балистичке ракете, постављен је на транспортни брод „Понс“.

„Прецизније је од метка… Није у питању нишански систем оружја као нека друга оружја која имамо у војсци које је добро само против ваздушних контаката, или је само добро против површинских мета, или је само добро против земаљских циљева — у овом случају ово је врло свестрано оружје. Може се користити против различитих мета“, рекао је Кристофер Велст, капетан брода, преноси Си-Ен-Ен.

Тестови су изведени уз помоћ беспилотне летелице која је служила као мета, док је тим фокусирао систем на њега и пуцао и уништило летелицу загревањем до температуре од неколико хиљада степени, прецизирали су медији.

Ласер - Sputnik Србија
Ласерско оружје — Русија, САД и Кина најављују нови вид ратовања

Поручник Кејл Хјуз, официр за систем ласерског оружја, изјавио је да овај систем ради у невидљивом делу електромагнетног спектра, апсолутно је безвучан и „невероватно ефикасан у ономе што ради“.

Такође се наводи да је за функционисање ласерског оружја потребна само одређена количина електричне енергије, добијене из малог генератора. Системом руководи троје људи, а Хјуз процењује да су трошкови употребе оружја један долар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала