Нове америчке санкције Ирану

© REUTERS / TIMA Маузолеј ајатолаха Хомеинија у Техерану
Маузолеј ајатолаха Хомеинија у Техерану - Sputnik Србија
Пратите нас
Администрација америчког председника Доналда Трампа увела је нове санкције за 18 иранских појединаца, група и мрежа због иранског балистичког ракетног програма и подстицања регионалних тензија.

Одлука је донета само дан након што је Трампова администрација потврдила Конгресу да Иран технички спроводи договор о нуклеарном споразуму и може и даље да „ужива“ у ублажавању санкција, пренео је АП.

На удару нових санкција које значе замрзавање имовине и спречавање Американаца да послују са њима, нашло се седам група и пет особа које су помагале иранској Револуционарној гарди, као и две групе које су повезане са иранским ракетним програмом.

Иранска балистичка крстарећа ракета Емад високе прецизности. - Sputnik Србија
Москва категорички против става САД око Ирана

Санкцијама подлежу и транснационалне криминалне групе са седиштем у Ирану и три особе које имају везе са њима.

Ирански парламент изгласао је данас да ће хитно радити на изради закона којим би се омогућило повећање фонда за ракетни програм и Револуционарну гарду, као одговор на „авантуре“ Вашингтона у региону.

Већина иранских посланика усвојила је предлог закона „како би се супротставили терористичким и авантуристичким акцијама САД у региону“, објавио је ирански сајт „Мизан онлајн“, пренео је АФП.

Предложеним законом предвиђа се издвајање додатних 260 милиона долара за заједничке оружане снаге, односно за развој ракетног програма и иста сума за инострано крило Револуционарне гарде, које дејствује у Сирији и Ираку.

Агенција АП преноси да ће детаљи закона бити разрађени у парламенту у наредних неколико недеља, након чега ће бити послат на ратификацију у савет Гарде, као и сви ирански закони.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала