Колико ће Британију коштати ако не постигне договор са ЕУ

© REUTERS / Hannah McKayРаспад ЕУ - илустрација
Распад ЕУ - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Аналитички центар „Уједињено краљевство у Европи која се мења“ објавио је извештај „Цена непостизања договора“, алудирајући на оштре речи премијерке Меј да Британија неће по сваку цену правити договор о изласку из ЕУ. У извештају се закључује да тако радикалан приступ Мејове не слути на добро.
Бивши Британски премијер Тони Блер - Sputnik Србија
Блер: „Брегзит“ би могао да буде обустављен

Резултате и закључке извештаја за Спутњик коментарише Џонатан Портес, професор економије и социјалне политике на Факултету политике и економије Краљевског колеџа у Лондону. Портес је један од оснивача и водећих стручњака центра који је израдио ову студију, то јест извештај.

О економским последицама:

Прво, мора се рећи да постоји висок степен неодређености и непознаница. Ми не знамо какве олакшавајуће мере влада може да уведе. Мислим да бисмо се, ако заиста Тереза Меј испуни своју претњу и не дође до договора са ЕУ, нашли у правничком ћорсокаку. Не ради се само о томе што би се појавиле бројне баријере између Велике Британије и остатка Европе, већ би и статус различитих постојећих уговора између британских извозника и увозника и њихових континенталних партнера био потпуно нејасан. Појавило би се и питање да ли ће бити надлежна јурисдикција Европског суда као вишег арбитра у овим питањима.

Такође, у односу на британске грађане који живе негде другде у Европи, отворило се питање већ првог дана након „брегзита“, да ли ће они изгубити право које сад имају да живе и раде у осталим државама-чланицама ЕУ.
Ту су и питања која се тичу пољопривреде, конкретно производње хране: могу да се јаве проблеми у вези са стандардима и уопште санитарном безбедношћу на основу којих би могло доћи до обуставе трговачке размене.

О политичким последицама

Тешко се може претпоставити какве све могу бити последице „брегзита“, јер као што смо сви ми видели, политичке прогнозе за прошлу годину су биле потпуно непоуздане. Стога и сад можемо да закључимо да постоје два могућа сценарија. Први би био да суочивши се са реалном могућношћу да до договора са ЕУ не дође, Велика Британија реагује против стратегије Терезе Меј. У том случају, видећемо потребу постизања новог консензуса у Британији о спровођењу етапног изласка из ЕУ и много блажи приступ „брегзиту“. Али друга варијанта би била: „нећемо дозволити Европљанима да нас плаше, можемо све сами, Британци ће се снаћи ако је ЕУ тако тврдоглава“. Ово би била националистичка политичка реакција, која би опет довела до недовољно флексибилног приступа решавању насталих проблема.

О будућности Велике Британије

У нашој студији, односно извештају, показали смо да могу постојати различити стадијуми у развоју ситуације, уколико не дође до договора са ЕУ. Прво питање је да ли још увек можемо да постигнемо споразум у вези са темама које се сада разматрају током преговора, а тичу се члана 50 Уговора о ЕУ о правима држављана, затим о граници са Северном Ирском, као и о финансијским обрачунима. Мислим да ту постоје позитивне перспективе, али то и даље не значи да ће заиста доћи до неког конкретног споразума.

Слаби су изгледи да ће доћи до договора у односу на дугорочне трговачке односе после „брегзита“. Велика Британија као да још ни сама није схватила шта заправо хоће.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала