Најлепша светилишта на планети

Пратите нас
Од давнина, различите културе су имале своје стилове и концепте у религиозној архитектури, али им је заједничко то што су се светилиштим људи увек дивили, чак и они који нису посвећени вери.

Ево неколико невероватних храмова, цркава, џамија и других верских објеката који ће вас сигурно импресионирати својим лепотама.

© AP Photo / Wahyu MartonoПрамбанан je највећи хиндуистички комплекс храмова у Индонезији који се састоји из 240 храмова саграђених средином 9. века у централној Јави. Спектакуларно храмско место је уврштено на листу Унескове светске баштине. Већина главних храмова срушила се током земљотреса. Неки су обнављани неколико пута, док су други и даље у рушевинама.
Најлепша светилишта на планети - Sputnik Србија
1/12
Прамбанан je највећи хиндуистички комплекс храмова у Индонезији који се састоји из 240 храмова саграђених средином 9. века у централној Јави. Спектакуларно храмско место је уврштено на листу Унескове светске баштине. Већина главних храмова срушила се током земљотреса. Неки су обнављани неколико пута, док су други и даље у рушевинама.
CC0 / / Златни павиљон или Кинкаку-џи је зен-будистички храм у Кјоту, у Јапану. Храм, који је светска баштина, један је од најпопуларнијих грађевина земље и привлачи многе посетиоце. Првобитно је био раскошна кућа богатог државника, али га 1397. године шогун Ашикага Јошимицу откупљује и претвара у павиљон. Након његове смрти, павиљон постаје зен-будистички манастир. Јуна 1950. године павиљон спаљује двадестетдвогодишњи монах Хајаши Јокен, који затим покушава да изврши самоубиство на оближњем брду, Дајмон-џи. Грађевина је рестаурирана током 1955. године и није се мењала од тада.
Најлепша светилишта на планети - Sputnik Србија
2/12
Златни павиљон или Кинкаку-џи је зен-будистички храм у Кјоту, у Јапану. Храм, који је светска баштина, један је од најпопуларнијих грађевина земље и привлачи многе посетиоце. Првобитно је био раскошна кућа богатог државника, али га 1397. године шогун Ашикага Јошимицу откупљује и претвара у павиљон. Након његове смрти, павиљон постаје зен-будистички манастир. Јуна 1950. године павиљон спаљује двадестетдвогодишњи монах Хајаши Јокен, који затим покушава да изврши самоубиство на оближњем брду, Дајмон-џи. Грађевина је рестаурирана током 1955. године и није се мењала од тада.
CC0 / / Храм Шри Раганатхасвими је први најзначајнији хиндуистички храм посвећен Ранганати, једној од инкарнација бога Вишне. Храмје смештен Срирангаму у индијској држави Тамил Наду. Сматра се да најстарија структура храма датира из 10. века.
Најлепша светилишта на планети - Sputnik Србија
3/12
Храм Шри Раганатхасвими је први најзначајнији хиндуистички храм посвећен Ранганати, једној од инкарнација бога Вишне. Храмје смештен Срирангаму у индијској држави Тамил Наду. Сматра се да најстарија структура храма датира из 10. века.
© Sputnik / Vladimir Pesnya / Уђи у базу фотографијаИволгински дацан је будистички храм лоциран у Републици Бурјатији у Русији, основан 1945. године након завршетка Другог светског рата. То је био први будистички храм у СССР-у. Сада храм служи као духовни центар руског будистичког санга - највеће будистичке заједнице у Бурјатији. Храму је припојен будистички универзитет Гандан Даши Чојхорлин отворен 1991. године, где на десетине студената учи да постане лама.
Најлепша светилишта на планети - Sputnik Србија
4/12
Иволгински дацан је будистички храм лоциран у Републици Бурјатији у Русији, основан 1945. године након завршетка Другог светског рата. То је био први будистички храм у СССР-у. Сада храм служи као духовни центар руског будистичког санга - највеће будистичке заједнице у Бурјатији. Храму је припојен будистички универзитет Гандан Даши Чојхорлин отворен 1991. године, где на десетине студената учи да постане лама.
CC0 / / Небески храм је грађевина у Пекингу која потиче из доба кинеских царева. То је храм посвећен кинеском богу неба – Небески Храм. Грађевина је из 15. века, а обновљена у 18. веку. Особеност храма састоји се у томе што има олтар у облику тераса под ведрим небом. Ту су сваке године кинески цареви приносили жртве богу неба, да би од њега добили „моћ“ и имали право да се зову „синови“ неба.
Најлепша светилишта на планети - Sputnik Србија
5/12
Небески храм је грађевина у Пекингу која потиче из доба кинеских царева. То је храм посвећен кинеском богу неба – Небески Храм. Грађевина је из 15. века, а обновљена у 18. веку. Особеност храма састоји се у томе што има олтар у облику тераса под ведрим небом. Ту су сваке године кинески цареви приносили жртве богу неба, да би од њега добили „моћ“ и имали право да се зову „синови“ неба.
CC BY 2.0 / Christopher Michel / BhutanПеро дакцанг, познат и као манастир Тигрово легло истакнута је и света хималајска будистичка локација. Комплекс храма налази се на литици горње Паро долине у Бутану. Први пут је изграђен 1692. године, око пећине Дакцанг сенге самдуп, где је у 8. веку индијски будистички гуру мајстор Падмасамбава рекао да је медитирао три године, три месеца, три недеље, три дана и три сата. Падмасамбава се заснива на увођењу будизма у Бутан и представља завичајно божанство земље.
Најлепша светилишта на планети - Sputnik Србија
6/12
Перо дакцанг, познат и као манастир Тигрово легло истакнута је и света хималајска будистичка локација. Комплекс храма налази се на литици горње Паро долине у Бутану. Први пут је изграђен 1692. године, око пећине Дакцанг сенге самдуп, где је у 8. веку индијски будистички гуру мајстор Падмасамбава рекао да је медитирао три године, три месеца, три недеље, три дана и три сата. Падмасамбава се заснива на увођењу будизма у Бутан и представља завичајно божанство земље.
© Sputnik / Ilya Timin / Уђи у базу фотографијаХрам преображења Исуса Христа је најзначајнији део Кижијског погоста, дрвеног архитектонског комплекса и музеја на отвореном направљеног у 17/18. веку на језеру Оњега у данашњој Републици Карелији у Русији. Ова руска православна црква има 22 куполе и висока је 37 метара. Године 1990. целокупна локација је уврштена на Унескову листу светске културне баштину.
Најлепша светилишта на планети - Sputnik Србија
7/12
Храм преображења Исуса Христа је најзначајнији део Кижијског погоста, дрвеног архитектонског комплекса и музеја на отвореном направљеног у 17/18. веку на језеру Оњега у данашњој Републици Карелији у Русији. Ова руска православна црква има 22 куполе и висока је 37 метара. Године 1990. целокупна локација је уврштена на Унескову листу светске културне баштину.
CC0 / / Ват Ронг Кун, познат и као Бели храм, јесте савремена, неконвенционална, приватна колекција уметнина у стилу будистичког храма у провинцији Чијанг Рај на Тајланду. Наводно је изграђен по узору на оригинални Ват Ронг Кун, који је био у врло лошем стању. Рестаурацијски радови на храму били су започети, али морали су бити заустављени због недостатка средстава. Тада је тајландски визуелни уметник Чарлемчај Косипипат одлучио да пројектује и направи нови јединствени храм и уложи новац у пројекат. Светилиште је отворено за посетиоце 1997. године и постало је један од најистакнутијих храмова на Тајланду. Потпуно бели храм има невероватан дизајн и уважава и будистичку и хиндуистичку традицију. Маја 2014. јак земљотрес је погодио то подручје и оштетио храм, након чега је уметник одлучио да га реновира и прошири.
Најлепша светилишта на планети - Sputnik Србија
8/12
Ват Ронг Кун, познат и као Бели храм, јесте савремена, неконвенционална, приватна колекција уметнина у стилу будистичког храма у провинцији Чијанг Рај на Тајланду. Наводно је изграђен по узору на оригинални Ват Ронг Кун, који је био у врло лошем стању. Рестаурацијски радови на храму били су започети, али морали су бити заустављени због недостатка средстава. Тада је тајландски визуелни уметник Чарлемчај Косипипат одлучио да пројектује и направи нови јединствени храм и уложи новац у пројекат. Светилиште је отворено за посетиоце 1997. године и постало је један од најистакнутијих храмова на Тајланду. Потпуно бели храм има невероватан дизајн и уважава и будистичку и хиндуистичку традицију. Маја 2014. јак земљотрес је погодио то подручје и оштетио храм, након чега је уметник одлучио да га реновира и прошири.
CC0 / / Шри Хармандир Сахиб је најсветије место сика; Налази се у граду Амрицар у Панџабу у Индији. Неформално се спомиње као Златни храм због своје препознатљиве боје. Храм је основан 1577. године и намењен је за богослужења за мушкарце и жене свих религија, који једнако могу обожавати Бога. Године 1764. светилиште је обновљено, а горњи спратови су покривени са 750 килограма чистог злата. Плафон је такође направљен од злата и драгог камења.
Најлепша светилишта на планети - Sputnik Србија
9/12
Шри Хармандир Сахиб је најсветије место сика; Налази се у граду Амрицар у Панџабу у Индији. Неформално се спомиње као Златни храм због своје препознатљиве боје. Храм је основан 1577. године и намењен је за богослужења за мушкарце и жене свих религија, који једнако могу обожавати Бога. Године 1764. светилиште је обновљено, а горњи спратови су покривени са 750 килограма чистог злата. Плафон је такође направљен од злата и драгог камења.
CC0 / Pixabay / Саграда фамилија је римокатоличка базилика направљена у готском стилу у Барселони, Шпанији. Цркву је пројектовао реномирани шпански архитекта Антони Гауди, који је почео да ради 1883. године, Она је део Унескове светске баштине. Изградња Саграде фамилије јр напредовала полако, пошто се ослањала на приватне донације и била је стално прекидана. У октобру 2015. главни архитект Јорди Фаули најавио је да је изградња 70 посто завршена и да је ушла у завршну фазу подизања шест огромних кула. Кула и већина црквене структуре треба да буду завршени до 2026. године, сто година после Гаудијеве смрти. Декоративни елементи требали би бити завршени до 2030. или 2032.
Саграда фамилија - Sputnik Србија
10/12
Саграда фамилија је римокатоличка базилика направљена у готском стилу у Барселони, Шпанији. Цркву је пројектовао реномирани шпански архитекта Антони Гауди, који је почео да ради 1883. године, Она је део Унескове светске баштине. Изградња Саграде фамилије јр напредовала полако, пошто се ослањала на приватне донације и била је стално прекидана. У октобру 2015. главни архитект Јорди Фаули најавио је да је изградња 70 посто завршена и да је ушла у завршну фазу подизања шест огромних кула. Кула и већина црквене структуре треба да буду завршени до 2026. године, сто година после Гаудијеве смрти. Декоративни елементи требали би бити завршени до 2030. или 2032.
© Sputnik / Alexei Danichev / Уђи у базу фотографијаЦрква Спаса на крви у Санкт Петербургу је једна од главних туристичких знаменитости града. Саграђена је између 1883. и 1907. године на месту где је руски цар Александар Други смртно рањен у марту 1881. године. Ова руска православна црква има више од 7.500 квадратних метара мозаика, што је, по речима рестаорара, више него у било којој другој цркви у свету.
Најлепша светилишта на планети - Sputnik Србија
11/12
Црква Спаса на крви у Санкт Петербургу је једна од главних туристичких знаменитости града. Саграђена је између 1883. и 1907. године на месту где је руски цар Александар Други смртно рањен у марту 1881. године. Ова руска православна црква има више од 7.500 квадратних метара мозаика, што је, по речима рестаорара, више него у било којој другој цркви у свету.
CC0 / / Џамија шеика Заједа налази се у Абу Дабију и кључно је светилиште у Уједињеним Арапским Емиратима. Џамију је дизајнирао сиријски архитекта Јусеф Абделки и изграђен између 1996. и 2007. године. Сматра се да је највећа џамија у Уједињеним Арапским Емиратима. Комплекс зграде има око 290 метара до 420 метара и покрива површину од преко 12 хектара.
Најлепша светилишта на планети - Sputnik Србија
12/12
Џамија шеика Заједа налази се у Абу Дабију и кључно је светилиште у Уједињеним Арапским Емиратима. Џамију је дизајнирао сиријски архитекта Јусеф Абделки и изграђен између 1996. и 2007. године. Сматра се да је највећа џамија у Уједињеним Арапским Емиратима. Комплекс зграде има око 290 метара до 420 метара и покрива површину од преко 12 хектара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала