Русија и Америка не могу једна без друге

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаСтални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја
Стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја - Sputnik Србија
Пратите нас
Сарадња Русије са другим чланицама Савета безбедности УН ће бити настављена, Америка и Русије не могу једна без друге, изјавио је стални представник Русије при Уједињених нација Василиј Небензја, који је данас ступио на нову дужност.

„Американци не могу без нас, а не можемо ни ми без њих. То је објективна реалност, потребни смо једни другима у питањима одржавања међународног мира и безбедности. Радићемо на решавању оних проблема без преседана који су се у последње време појавили међу нама“, рекао је Небензја новинарима.

Василиј Небензја - Sputnik Србија
Небензја на лето постаје стални представник Русије при УН

Према његовим речима, то руско-америчке односе не чини позитивнијим, али професија дипломате подразумева подизање мостова у свим околностима.

„Сарађиваћемо. У сваком случају смо чланице Савета безбедности, чланице УН у целини. То је једна велика породица. У породици се, наравно, свашта дешава: неразумевање, удаљавање, непријатељство, али то је породица која мора да комуницира“, додао је он.

Небензја је истакао да је Русија била принуђена да одговори на америчке санкције, које су неосноване, незаконите и без преседана.

Сенат САД је јуче усвојио закон о санкцијама против Русије, Ирана и Северне Кореје.

Раније ове седмице Председнички дом САД усвојио је великом већином гласова тај документ. Закон ће сада бити упућен на потписивање председнику САД Доналду Трампу који има право вета.

Ролеркостер - Sputnik Србија
Америци се санкције враћају као бумеранг: Падају енергетски пројекти, финансије...
Према његовој оцени руско-амерички односи су у овом тренутку на дну.

„Такве односе са САД, вероватно, нисмо имали ни у годинама Хладног рата. Не знам где је ниво испод кога не можемо пасти, али се просто налазимо на некаквом дну“, рекао је Небензја. 

Говорећи о односима Русије и ЕУ, дипломата је подсетио да је, без обзира на то што Европска унија води јединствену политику, однос земаља-чланица према Русији различит.

„Иронија је у томе што Европска унија, која нам је сама увела незаконите санкције, као и САД, сада може да постане жртва таквих санкција услед резолуције коју је усвојио Конгрес. Ово је ситуација коју можемо описати речима ’упозоравали смо вас’“, рекао је Небензја. 


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала