Румунски министар: Рогозин намерно покушао забрањени прелет

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографијаЗаменик премијера Русије Дмитриј Рогозин на међународном авио-салону МАКС 2017.
Заменик премијера Русије Дмитриј Рогозин на међународном авио-салону МАКС 2017. - Sputnik Србија
Пратите нас
Румунски министар спољних послова Теодор Мелешкану изјавио је данас да је заменик руског премијера Дмитриј Рогозин „намерно” покушао да уђе у румунски ваздушни простор иако је знао да се налази на листи званичника којима је забрањен улазак у ЕУ.

„По мом мишљењу, то је био намеран чин како би се створили проблеми између Румуније и Русије“, рекао је Мелешкану румунској телевизији, преноси АП.

Потпредседник владе Русије задужен за војни сектор Дмитриј Рогозин - Sputnik Србија
Рогозин румунским властима: Очекујте одговор, гадови

Рогозин је у петак одустао од путовања у Молдавију након што је његовом авиону било забрањено да уђе у ваздушни простор Румуније и Мађарске, наводи америчка агенција, уз напомену да је Рогозин један од највиших руских званичника којима су 2014. забрањене визе за ЕУ после руског припајања Крима.

Румунија 28. јула није дозволила да њен ваздушни простор пресече авион авио-компаније С7, који је летео из Москве у Кишињев, а међу 165 путника у авиону налазила се и руска делегација са Рогозином на челу, која је летела за Придњестровље.

Авион је био принуђен да се окрене на румунској граници и затим слети у Минск, а као разлог за одбијање Букурешт је навео присуство „санкционисаних особа“ у авиону.

Москва је оценила ове акције као „груб антируски гест“ а руско Министарство спољних послова Русије уложило је протест румунском амбасадору и затражило објашњење.

Истовремено, Рогозин је запретио онима који стоје иза забране прелета авиона, „примереним и циљаним“ санкцијама.

 

Танјуг    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала